ΔΙΑΣΤΗΜΑ

NASA: Κατέγραψε για πρώτη φορά τους ήχους των ανέμων στον πλανήτη Άρη

Με την βοήθεια δύο μικροφώνων με τα οποία είναι εξοπλισμένο το διαστημικό σκάφος «Perseverance», οι αξιωματούχοι της NASA κατάφεραν για πρώτη φορά να αιχμαλωτίσουν τους ήχους που παράγουν οι άνεμοι που πνέουν στον πλανήτη Άρη.

Επί πέντε ώρες, το ρομποτικό όχημα που κινείται στην επιφάνεια του Άρη κατέγραφε τα ακούσματα των ανέμων αλλά τους ήχους που παράγουν οι τροχοί του καθώς μετακινούνται στο έδαφός του. «To όχημα Perseverance της NASA και τα δύο μικρόφωνα που διαθέτει επέτρεψαν στη NASA να καταγράψει για πρώτη φορά τους ήχους που ακούγονται στον Κόκκινο Πλανήτη», όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

14b

Αυτοί οι ήχοι επιτρέπουν σε επιστήμονες και μηχανικούς να βιώσουν τον πλανήτη Άρη με νέους τρόπους και όλοι καλούνται να τον ακούσουν. O προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που κόβει βόλτες στον πλανήτη Άρη, συλλέγει, μεταξύ άλλων, δείγματα πετρωμάτων τα οποία αποθηκεύει και αυτά θα επιστρέψουν στη Γη για να γίνει ανάλυση τους σε εργαστήρια με επόμενες αποστολές που σχεδιάζονται για αυτό ακριβώς τον σκοπό.

14a 1

Επιπλέον, το «Perseverance» είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που καταγράφει τον ήχο του Κόκκινου Πλανήτη χρησιμοποιώντας ειδικά μικρόφωνα. «Είναι σαν να στέκεσαι πραγματικά εκεί», είπε ο Μπάπτιστ Τσιντ, επιστήμονας που μελετά τα δεδομένα από τα μικρόφωνα του Perseverance στο ινστιτούτου «L’Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie» στη Γαλλία.

«Οι αρειανοί ήχοι παραπέμπουν σε δυνατούς «κούφιους» κραδασμούς, οπότε, όταν βάζεις ακουστικά, μπορείς να το νιώσεις πραγματικά. Νομίζω ότι τα μικρόφωνα θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη και την επιστήμη του ηλιακού συστήματος», τόνισε ο Γάλλος επιστήμονας.

Ακούστε τους ανέμους…

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %