ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Έτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος

Πρόκειται για μια βιώσιμη λύση σε αυτή την δυναμικά ανερχόμενη βιομηχανία.

Η NASA και η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν στο Διάστημα τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο σε μια προσπάθεια να κάνουν τις διαστημικές πτήσεις πιο βιώσιμες. Ο LignoSat, ένας δορυφόρος σε μέγεθος κούπας καφέ κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας πρόκειται να εκτοξευθεί στην τροχιά της Γης μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

KW2hND0m35uRV72jFPssiBhS3WoJwkcVdyXAtQ9i

ο ξύλο δεν καίγεται ούτε σαπίζει στο κενό του Διαστήματος, αλλά θα αποτεφρωθεί σε μια λεπτή τέφρα κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης καθιστώντας το ένα εκπληκτικά χρήσιμο, βιοδιασπώμενο υλικό για μελλοντικούς δορυφόρους. Αφού δοκίμασαν επιτυχώς τα δείγματα ξύλου τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) νωρίτερα φέτος οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δοκιμαστικός δορυφόρος είναι κατάλληλος για εκτόξευση.

«Τρία δείγματα ξύλου δοκιμάστηκαν και δεν παρουσίασαν παραμόρφωση μετά την έκθεση στο Διάστημα. Παρά το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές θερμοκρασίας και έκθεση σε έντονες κοσμικές ακτίνες και επικίνδυνα ηλιακά σωματίδια για δέκα μήνες, οι δοκιμές δεν επιβεβαίωσαν αποσύνθεση ή παραμορφώσεις, όπως ρωγμές, παραμόρφωση, ξεφλούδισμα ή επιφανειακές ζημιές» αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωση της.

Για να αποφασίσουν ποιο ξύλο θα χρησιμοποιήσουν, οι επιστήμονες έστειλαν τρία δείγματα ξύλου – μανόλια, κεράσι ή σημύδα – στον ISS για να φυλάσσονται σε μια μονάδα που ήταν εκτεθειμένη στο Διάστημα. Οι ερευνητές συμφώνησαν με τη μανόλια επειδή είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει ή να σπάσει κατά την κατασκευή.

Περισσότεροι από 9,300 τόνοι διαστημικών αντικειμένων – συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών σκουπιδιών όπως οι δορυφόροι που δεν λειτουργούν και τα κομμάτια των χρησιμοποιημένων σταδίων πυραύλων – βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη.

space junk SUMITOMO FORESTRY and Shutterstock

Όμως τα γυαλιστερά μέταλλα από τα οποία κατασκευάζονται, όπως το ελαφρύ τιτάνιο και το αλουμίνιο, αυξάνουν τη συνολική φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού κατά περισσότερο από 10% σε μεγάλα μέρη του πλανήτη, δημιουργώντας φωτορύπανση του περιβάλλοντος που καθιστά πιο δύσκολο να ανιχνευθούν τα μακρινά διαστημικά φαινόμενα.

Τα διαστημικά σκάφη που κατασκευάζονται από μέταλλο είναι επίσης ακριβά και αποτελούν απειλή για τον ISS, άλλα διαστημόπλοια που μεταφέρουν ανθρώπους και —αν είναι αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν από την επανείσοδο— και τους ανθρώπους στη Γη. Ξύλινοι δορυφόροι όπως ο LignoSat θα πρέπει θεωρητικά να είναι λιγότερο επιβλαβείς ως διαστημικά σκουπίδια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
1
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %