Μία παράξενη αράχνη με μακριά αγκαθωτά πόδια από την προϊστορική εποχή ανακαλύφθηκε στο Ιλινόις. Το νεοανακαλυφθέν είδος, με την ονομασία Douglassarachne acanthopoda, έζησε πριν από περίπου 308 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος περίπου 1,3 εκατοστά. Η ανακάλυψη του απολιθωμένου πλάσματος περιγράφεται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Paleontology.
Βρέθηκε στο Mazon Creek του Ιλινόις, γνωστό για τα εκτεταμένα στρώματα απολιθωμάτων του και όπου πολλά προϊστορικά ευρήματα περιμένουν να αποκαλυφθούν. Το πλάσμα χαρακτηρίζεται από τα «αξιοσημείωτα στιβαρά και αγκαθωτά πόδια του».
«Δεν μοιάζει καθόλου με κανένα άλλο γνωστό αραχνοειδές, ζωντανό ή εξαφανισμένο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας Paul Selden, από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.
Πάνω από 300 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, υπήρχαν πολλά αραχνοειδή που ζούσαν σε όλο το δάσος άνθρακα της Βόρειας Αμερικής. Οι αράχνες ήταν ένα από αυτά, ωστόσο σήμερα δεν θα αναγνωρίζαμε πολλά από τα προ πολλού εξαφανισμένα πλάσματα.
«Την εποχή εκείνη υπήρχαν και άλλα αραχνοειδή, για παράδειγμα πολύ πρωτόγονες αράχνες, τριγωνοταρβίδες (που έμοιαζαν με θωρακισμένες αράχνες αλλά δεν είχαν δηλητήριο και μετάξι), καθώς και αμβλύπυγα, ουροπύγια και σκορπιοί», δήλωσε ο Selden στο Newsweek.
«Η Douglassarachne μοιάζει μάλλον με αράχνη ή trigonotarbid αλλά έχει αυτά τα πολύ μακριά, καμπυλωτά αγκάθια στα πόδια της, τα οποία είναι πολύ χαρακτηριστικά και ασυνήθιστα. Δεν ξέρουμε πολλά άλλα γι’ αυτό, οπότε δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε κοντά σε κάποια ομάδα αραχνοειδών, αλλά μάλλον βρίσκεται κάπου κοντά στις αράχνες και τα trigonotarbids».
«Είναι αρκετά διαφορετικό από κάθε είδος αράχνης που έχουμε δει στο παρελθόν»
Εκείνη την εποχή, οι αράχνες ήταν μια σπάνια ομάδα, με μόνο πρωτόγονες γενεαλογικές γραμμές, εξήγησε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας Jason Dunlop από το Museum für Naturkunde του Βερολίνου. Είπε ότι «η Douglassarachne acanthopoda είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα μιας από αυτές τις εξαφανισμένες μορφές».
Τα χαρακτηριστικά αγκαθωτά πόδια αυτού του πλάσματος δεν διαφέρουν καθόλου από το σύγχρονο “φαλάγγι“, γνωστό και ως daddy longlegs, ωστόσο το σώμα του είναι αρκετά διαφορετικό από κάθε είδος αράχνης που έχουμε δει στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο πλάσμα ανήκει σε μια διαφορετική ομάδα αραχνοειδών που δεν είναι καλά γνωστή στην επιστήμη.
Δυστυχώς, οι λεπτομέρειες του στόματος του πλάσματος είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν και αυτό είναι ένας τομέας-κλειδί για να μάθουν οι επιστήμονες περισσότερα για το από πού προήλθαν. Από όποια τάξη αραχνοειδών και αν προέρχεται, τα αγκαθωτά του πόδια δείχνουν ότι προέρχεται από μια εποχή που τα αραχνοειδή εξελίσσονταν με πολλούς διαφορετικούς, πειραματικούς τρόπους.
«Είναι η τύχη που βρίσκουμε απολιθώματα σε αυτούς τους όζους του Mazon Creek. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις όταν ανοίξεις ένα: συνήθως ένα πτερύγιο σπόρου φτέρης, ίσως μια μικρή γαρίδα ή μύδι. Πολύ σπάνια βρίσκεις ένα αραχνοειδές», δήλωσε ο Selden.
«Έτσι, πρέπει να περιμένουμε μέχρι να εμφανιστούν νέα πράγματα, όπως αυτό εδώ, και δεν μπορούμε πραγματικά να βγούμε έξω ειδικά για να ψάξουμε για αραχνοειδή. Υπάρχουν κάποια άλλα αραχνοειδή στους όζους του Mazon Creek που χρειάζονται μελέτη. Τίποτα τόσο καταπληκτικό όσο το Douglassarachne για να τα δούμε, αλλά μπορεί να έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον» κατέληξε.
Πηγή: FOXReport