ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ο πρώτος λήπτης τεχνητού ματιού με 3D εκτύπωση

9 3

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ιστορία έγραψε Βρετανός ασθενής ο οποίος έγινε ο πρώτος λήπτης τεχνητού οφθαλμού κατασκευασμένου σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, στο πλαίσιο επαναστατικής έρευνας. «Το νέο μάτι είναι καταπληκτικό. Κατασκευάστηκε χάρη στην τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να τελειοποιείται», είπε ο λήπτης, Στιβ Βερζ, από το Λονδίνο. Η καινοτόμος τεχνολογία εκτυπώσεων 3D αξιοποιείται ήδη για την κατασκευή κάθε είδους προϊόντος ή αγαθού, από πλαστικά παιχνίδια μέχρι οικίσκους.

Το προσθετικό μέλος είναι απόλυτα ρεαλιστικό διότι αποτελεί ακριβές αντίγραφο του υγιούς ματιού του ασθενούς.

Ο 40χρονος Βερζ έχασε το αριστερό του μάτι όταν ήταν 20 ετών και έκτοτε φορούσε τεχνητό μάτι κατασκευασμένο από πορσελάνη. «Πολλές φορές κοίταζα στον καθρέφτη πριν βγω από το σπίτι και δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα. Τα γυάλινα μάτια είναι εμφανώς άψυχα και δεν ταιριάζουν απόλυτα στο δικό μου», λέει ο Βερζ, που επέλεξε να παραγγείλει τεχνητό μάτι από το Οφθαλμιατρείο Μόρφιλντ. Το ειδικευμένο νοσοκομείο είχε μόλις εγκαινιάσει πειραματικό πρόγραμμα δημιουργίας προσθετικών ματιών κατά παραγγελία, που θα εκτυπώνονταν τρισδιάστατα, μιμούμενα ακριβώς το υγιές μάτι του ασθενούς.

9a 2

Παρότι τα πειραματικά εκτυπωμένα τεχνητά μάτια δεν θα επαναφέρουν την όραση του Βερζ, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό, καθώς το εκτυπωμένο μέλος αποτελεί ακριβές αντίγραφο του αμφιβληστροειδούς φακού του δεξιού ματιού του Βερζ. «Η νέα αυτή τεχνολογία θα αποδείξει πόσο σημαντικό είναι για την ψυχική υγεία των ασθενών να αποκτήσουν προσθετικά μέλη που τους ικανοποιούν», λέει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Μαντίπ Σαγκού.

Μέχρι τώρα, ο χρόνος αναμονής για την τοποθέτηση μόνιμου συμβατικού προσθετικού νέου ματιού είναι της τάξεως των έξι εβδομάδων, ενώ οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την εφαρμογή του προσθετικού ματιού. Η τρισδιάστατη εκτύπωση, αντίθετα, απαιτεί μόλις τρεις εβδομάδες και η επέμβαση είναι πολύ απλούστερη χάρη στην ακρίβεια της εκτύπωσης.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε τομογραφία του οφθαλμικού κόγχου, προκειμένου η ιατρική ομάδα να σχεδιάσει χάρτη της περιοχής. Αφού αποτυπώσουν τον υγιή οφθαλμό, τα δεδομένα τροφοδοτούνται στον τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει το μάτι. Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει βρει εφαρμογές σε κάθε τομέα της ιατρικής επιστήμης, με το τελευταίο τέτοιο παράδειγμα να αφορά τη χαρτογράφηση νεοπλασιών στον ανθρώπινο εγκέφαλο και την «εκτύπωσή» τους για σχεδιασμό θεραπειών ακριβείας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
2
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

6ddc19182c074200b30b6f625a7a566d ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών «αποκαλύπτεται» για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια

Ο Τουταγχαμών μας κοιτάζει μέσα από χιλιετίες, καθώς οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπό του, αποκαλύπτοντας έναν Φαραώ που μοιάζει ...
0 %