Από τον «παράλογο» πυρήνα του μέχρι την αινιγματική χημική σύνθεση της επιφάνειάς του, ο πλανήτης Ερμής είναι γεμάτος εκπλήξεις -όχι μόνο για την προέλευσή του- και κάποιες απαντήσεις για τα μυστήρια του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος, μπορεί να κρύβονται σε πετρώματα που βρέθηκαν στην Κύπρο.
Ο Νίκολα Μάρι είναι πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο της Pavia στην Ιταλία και μελετά τους τρόπους με τους οποίους σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν οι γείτονές μας στο ηλιακό σύστημα. Για τη διδακτορική του διατριβή, είχε μελετήσει τις ροές λάβας του Άρη. Αυτή τη φορά, ο στόχος του ήταν ο πλανήτης Ερμής – μέσω Κύπρου.
Συγκεκριμένα αναζήτησε ένα συγκεκριμένο είδος πετρώματος, που ονομάζεται βονινίτης (σ.σ. μια μορφή βασάλτη με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, που διακρίνεται από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε τιτάνιο και τη σύνθεση ιχνοστοιχείων) και πιστεύεται ότι έχει μια ανατριχιαστική ομοιότητα με τα πετρώματα που βρίσκονται στον Ερμή – μια υπόθεση που, αν είναι σωστή, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στοιχείο για τη μοναδική προέλευση του πλανήτη.
Ο Ερμής είναι ένας πλανήτης των άκρων. Με συνολικό όγκο λίγο μεγαλύτερο από τη Σελήνη, είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος και ο πλησιέστερος στον Ήλιο. Ο Ερμής δεν έχει ατμόσφαιρα που να συγκρατεί τη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από 400C κατά τη διάρκεια της ημέρας έως -170C τη νύχτα. Έχει επίσης τη συντομότερη τροχιά από οποιονδήποτε πλανήτη του ηλιακού συστήματος – κάθε έτος διαρκεί μόλις 88 γήινες ημέρες.
Η θέση του Ερμή έχει καταστήσει πολύ δύσκολη τη μελέτη του από τους επιστήμονες. Ένας λόγος είναι η θερμότητα. Τα διαστημόπλοια που πλησιάζουν τον πλανήτη πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν τις καυτές θερμοκρασίες καθώς περιφέρονται τόσο κοντά στον Ήλιο. Ο άλλος λόγος είναι η βαρύτητα. Όσο πιο κοντά στον Ήλιο, τόσο ισχυρότερη είναι η έλξη του, επιταχύνοντας την ταχύτητα του διαστημοπλοίου. Αυτό κάνει τους λεπτούς ελιγμούς πολύ πιο δύσκολους, με πολλές «παρακάμψεις» γύρω από άλλους πλανήτες.
«Από την άποψη της τροχιάς, είναι πιθανώς πιο δύσκολο να τον φτάσουμε από τον Δία» λέει ο Ignacio Clerigo, υπεύθυνος λειτουργίας του διαστημικού σκάφους BepiColombo, της τρέχουσας αποστολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στον Ερμή, ένα έργο στο οποίο συμβάλλει η εργασία του Μάρι.
Πηγή: NASA / PHYSICSGG