Ιστορική ήταν μέρα για την Ινδία που έστειλε, για δεύτερη φορά μετά τη μερικώς αποτυχημένη αποστολή του 2019, πύραυλο δικής της κατασκευής με κατεύθυνση τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Οι χιλιάδες άνθρωποι που παρακολούθησαν την εκτόξευση του Σαντραγιάν-3 (διαστημικό σκάφος στα σανσκριτικά), τραβώντας βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα, άρχισαν να χειροκροτούν και να κουνούν ινδικές σημαίες καθώς ο πύραυλος απογειωνόταν από το νησί Σριχαρικότα στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ επιστήμονες και τεχνικοί στα κεντρικά του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (ISRO) ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και εναγκαλισμούς καθώς παρακολουθούσαν προσεκτικά το σκάφος να εγκαταλείπει τη Γη.
Συγχαρητήρια, Ινδία. Ο “Σαντραγιάν-3” ξεκίνησε το ταξίδι του για το φεγγάρι, είπε ο διευθυντής της ISRO, Σριντάρα Σομανάθ, λίγο μετά την απογείωση.
Ο Σαντραγιάν είναι εφοδιασμένο με έναν οδηγό προσγείωσης, ένα δορυφόρο και ένα εξάτροχο ρομποτικό όχημα ανίχνευσης, το οποίο θα συλλέξει στοιχεία από τον ανεξερεύνητο νότιο πόλο της Σελήνης. Σε αυτό το ταξίδι το μικρό ρόβερ θα επικεντρωθεί κυρίως σε πετρώματα και χημικά στοιχεία και θα στείλει τις αναλύσεις του σε επιστήμονες στη Γη, με σκοπό να τους παράσχει περαιτέρω πληροφορίες για τις δυνατότητες του σεληνιακού εδάφους.
Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει κάτι περισσότερο από ένα μήνα και αν όλα πάνε καλά ο Σαντραγιάν θα μπει στη σεληνιακή τροχιά στα τέλη Αυγούστου. Εάν η αποστολή επιτύχει, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα που καταφέρνει να στείλει διαστημικό όχημα στο φεγγάρι (μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Eνωση και την Κίνα), κάτι που θα αποτυπώσει πλέον και ορατά το μέγεθος της ραγδαία αναπτυσσόμενης διαστημικής –και όχι μόνο– βιομηχανίας της ασιατικής χώρας που έχει αναδυθεί ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Γης, ενώ έχει γίνει ήδη το πολυπληθέστερο κράτος στο κόσμο.
Η αποτυχία του 2019
Εάν η αποστολή επιτύχει, θα γίνει η τέταρτη χώρα που καταφέρνει να στείλει διαστημικό όχημα στο φεγγάρι μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Eνωση και την Κίνα.
Η προηγούμενη διαστημική αποστολή της Ινδίας (2019) με προορισμό τον δορυφόρο της Γης είχε αποτύχει την τελευταία στιγμή, όταν ο πύραυλος μπήκε στην τροχιά της Σελήνης, αλλά καταστράφηκε τη στιγμή που προσπάθησε να αποβιβάσει ένα ρόβερ το οποίο θα αναζητούσε ίχνη νερού στην επιφάνειά της. Η αποτυχία αποδόθηκε τελικά σε ένα λάθος του αλγορίθμου που κινεί το σκάφος.
Η κόστους 130 εκατ. ευρώ αποστολή είχε τότε σκοπό να ερευνήσει τους κρατήρες του σεληνιακού νοτίου πόλου, στους οποίους εικάζεται πως μπορεί να υπάρχουν ίχνη νερού. Αυτή τη φορά, στόχος είναι κατ’ αρχάς μια επιτυχημένη και ασφαλής προσσελήνωση. Η Ινδία έχει τελειοποιήσει την τέχνη του να φτάνει στο φεγγάρι, τώρα η υπηρεσία μας προσπαθεί να κατακτήσει και την προσεδάφιση, δήλωσε ο Σομανάθ.
Η Ινδία έχει παράδοση δεκαετιών στην αποστολή δορυφόρων προς όφελος της ίδιας αλλά και άλλων χωρών, έχοντας στείλει στο Διάστημα 424 δορυφόρους για 34 χώρες από τη δεκαετία του ’60. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει την πρόοδό της στη διαστημική τεχνολογία για να λύσει πολλά εγχώρια προβλήματα.
Τα διαστημικά της προγράμματα έχουν ήδη βάλει σε τροχιά δεκάδες δορυφόρους που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των επικοινωνιών, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και για τη μέτρηση των υπογείων υδάτων αλλά και για μετεωρολογικές προβλέψεις ακριβείας σε μια χώρα που ταλαιπωρείται από αλληλοδιαδεχόμενες περιόδους πλημμυρών και ξηρασίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει κάποια αποστολή μεγάλης κλίμακας.
Πρόκειται για μια κρίσιμης σημασίας αποστολή, δήλωσε ο Παλάβα Μπάγκλα, συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων, σχετικά με την ινδική εξερεύνηση του Διαστήματος.
Η χώρα ανυπομονεί επιπλέον για την πρώτη αποστολή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που θα γίνει το προσεχές έτος σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία προέκυψε ως μέρος των συμφωνιών που έκανε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση που είχαν τον Ιούνιο, ενώ φιλοδοξεί να στείλει στο Διάστημα και δικό της αστροναύτη με ινδικό πύραυλο, στο πλαίσιο ξεχωριστού προγράμματος, έως το τέλος του επόμενου έτους.
Πηγή: CNN GREECE