ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Ανακαλύφθηκε τυχαία άθικτο αυγό 1.700 ετών

Οι αρχαιολόγοι έμειναν άφωνοι με αυτό που βρήκαν στο εσωτερικό του.

Ένα μοναδικό εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Βρήκαν ένα άθικτο αυγό κοτόπουλου, ηλικίας περίπου 1.700 ετών και πιστεύουν ότι είναι το μοναδικό του είδους του στον κόσμο, επειδή διαπίστωσαν ότι είχε ακόμα υγρό στο εσωτερικό του.

BB1i8wC2

Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Aylesbury του Buckinghamshire, μεταξύ 2007 και 2016, με τους ερευνητές να δηλώνουν τότε ότι πρόκειται για μια “πραγματικά μοναδική ανακάλυψη”.  Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι έσπασαν άλλα τρία αυγά, τα οποία απελευθέρωσαν μια “ισχυρή δυσοσμία”, αλλά ένα τέταρτο αυγό παρέμεινε άθικτο.

Το αυγό ήταν σε πηγάδι ευχών

Οι ειδικοί από την Oxford Archaeology πιστεύουν ότι ο γεμάτος νερό λάκκος όπου βρήκαν τα αυγά, μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως ένα είδος ρωμαϊκού πηγαδιού ευχών. Τώρα, μια μικροσκοπική εξέταση διαπίστωσε ότι το αυγό περιείχε ακόμη τον κρόκο και το ασπράδι και πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό άθικτο αυγό της εποχής.

Ο Edward Biddulph, ανώτερος διευθυντής έργου στην Oxford Archaeology που επέβλεψε την ανασκαφή, δήλωσε: «Εκπλαγήκαμε εντελώς όταν είδαμε το περιεχόμενο εκεί μέσα, καθώς θα περιμέναμε ότι θα είχε διαρρεύσει».  Οι πρόσφατες εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τη συντηρήτρια Dana Goodburn-Brown, η οποία πήρε το αυγό για περαιτέρω ανάλυση στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

BB1i8CtE

«Παρήγαγε μια καταπληκτική εικόνα που έδειξε ότι το αυγό, εκτός από το ότι ήταν άθικτο – πράγμα αρκετά απίστευτο – διατηρούσε και το υγρό του στο εσωτερικό του, που πιθανώς προερχόταν από τον κρόκο, το ασπράδι κ.λπ.», δήλωσε ο Biddulph.

Το αυγό μεταφέρθηκε επίσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου ζητήθηκε η γνώμη του Douglas Russell, ανώτερου επιμελητή της συλλογής πτηνών, αυγών και φωλιών του μουσείου, σχετικά με τον τρόπο συντήρησης του αυγού και την αφαίρεση των ηπείρων του.

Είναι το παλαιότερο αυγό στον κόσμο

Ο Biddulph δήλωσε: «Όπως διαπιστώσαμε, όταν επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, φαίνεται να είναι το παλαιότερο γνωστό δείγμα αυγού στον κόσμο”. Ο αρχαιολόγος παραδέχτηκε ότι ήταν “λίγο τρομακτικό να περπατάς στο Λονδίνο με ένα αυγό 2.000 ετών».

«Και ήταν λίγο δύσκολο στο μετρό – αν και ήταν καλά προστατευμένο – δεν είναι σαν να το κουβαλούσα στην τσέπη μου».

BB1i8u3P

Το αυγό φιλοξενείται τώρα στο Discover Bucks Museum στο Aylesbury, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για να βρεθεί τρόπος να εξαχθεί το εσωτερικό του χωρίς να σπάσει το ευαίσθητο κέλυφος.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για περαιτέρω επιστημονική έρευνα και αυτό είναι το επόμενο στάδιο στη ζωή αυτού του αξιοσημείωτου αυγού», δήλωσε ο Biddulph.

Πηγή: ENIKOS

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %