ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ESA: Επιτυχημένη εκτόξευση του ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου Ευκλείδης

Σε αναζήτηση των πιο σκοτεινών μυστικών του σύμπαντος.

Ένα ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε το Σάββατο σε μια προσπάθεια αναζήτησης του μυστηριώδους και αόρατου βασιλείου που είναι γνωστό ως σκοτεινό σύμπαν.

Η SpaceX εκτόξευσε το παρατηρητήριο Euclid του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) προς τον τελικό προορισμό του, που βρίσκεται 1 εκατομμύριο μίλια (1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά, στη γειτονιά του διαστημικού τηλεσκοπίου Webb της NASA. Θα χρειαστεί ένα μήνα για να φτάσει εκεί και άλλους δύο μήνες πριν ξεκινήσει τη φιλόδοξη έρευνά του που αναμένεται να διαρκέσει 6 χρόνια.

AA1diViq

Οι ελεγκτές πτήσης στη Γερμανία ανακοίνωσαν την επιτυχή εκτόξευση σχεδόν μία ώρα μετά την απογείωσή του, χειροκροτώντας και φωνάζοντας Ναι! τη στιγμή που το τηλεσκόπιο ενημέρωνε για την ομαλή απογείωση.

Είμαι τόσο ενθουσιασμένος, είμαι τόσο ενθουσιασμένος που βλέπω τώρα αυτή την αποστολή στο διάστημα, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται καθ’ οδόν, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Josef Aschbacher, από το σημείο εκτόξευσης στη Φλόριντα.

Ο Euclid (Ευκλείδης), που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, θα σαρώσει δισεκατομμύρια γαλαξίες που καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο του ουρανού. Εντοπίζοντας τη θέση και το σχήμα των γαλαξιών σε απόσταση έως και 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός -σχεδόν μέχρι τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το σύμπαν- οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκτήσουν πληροφορίες για τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη που συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος και το διατηρούν διαστελλόμενο.

Οι επιστήμονες κατανοούν μόνο το 5% του σύμπαντος: τα αστέρια, τους πλανήτες, εμάς. Το υπόλοιπο είναι ακόμα ένα μυστήριο και ένα αίνιγμα, ένα τεράστιο σύνορο της σύγχρονης φυσικής που ελπίζουμε ότι αυτή η αποστολή θα βοηθήσει να διερευνηθεί, δήλωσε η επιστημονική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Carole Mundell, λίγο πριν από την απογείωση.

Ο πολυαναμενόμενος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος που θα φτιάξει το τηλεσκόπιο θα καλύπτει τόσο τον χώρο όσο και τον χρόνο, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει πώς εξελίχθηκε το σκοτεινό σύμπαν και γιατί η διαστολή του επιταχύνεται.

2023 03 09 2 14 16

Thermal & Structural model

Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) δήλωσε ότι ο Ευκλείδης θα μετρήσει τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη με πρωτοφανή ακρίβεια.

Ο Ευκλείδης είναι κάτι περισσότερο από ένα διαστημικό τηλεσκόπιο. Είναι πραγματικά ένας ανιχνευτής σκοτεινής ενέργειας, σημείωσε ο Rene Laureijs.

Με ύψος 4,7 μέτρα και σχεδόν το ίδιο πλάτος, το Euclid διαθέτει ένα τηλεσκόπιο 1,2 μέτρων και δύο επιστημονικά όργανα ικανά να παρατηρούν το σύμπαν τόσο στο ορατό φως όσο και στο εγγύς υπέρυθρο. Ένα τεράστιο αντηλιακό κάλυμμα έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τα ευαίσθητα συστήματα στις κατάλληλες ψυχρές θερμοκρασίες.

Η NASA, η οποία συμμετείχε στην αποστολή προσφέροντας τους ανιχνευτές υπερύθρων του Ευκλείδη, σχεδιάζει τη δική της αποστολή για την καλύτερη κατανόηση της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης: το διαστημικό τηλεσκόπιο Roman που πρόκειται να εκτοξευθεί το 2027. Το αμερικανοευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Webb μπορεί επίσης να συμμετάσχει σε αυτή την αναζήτηση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Ευκλείδης επρόκειτο να εκτοξευθεί με ρωσικό πύραυλο από τη Γαλλική Γουιάνα στη Νότια Αμερική, το κύριο διαστημοδρόμιο της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές και ρωσικές διαστημικές υπηρεσίες διέκοψαν τους δεσμούς τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι και το τηλεσκόπιο βρέθηκε να εκτοξεύεται από την SpaceX από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η αναμονή για τον ευρωπαϊκό επόμενης γενιάς πύραυλο Ariane, θα σήμαινε καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου Giuseppe Racca.

Πηγή: MONEYREVIEW

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
1
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %