ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά νετρίνα του γαλαξία μας

Η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αστρονομία και κοσμολογία.

Τα νετρίνα είναι μία κατηγορία σωματιδίων που αλληλεπιδρούν τόσο ασθενώς με την ύλη, ώστε να περνούν σχεδόν ανεπηρέαστα μέσα από οποιοδήποτε αντικείμενο. Έτσι, μολονότι ο πλανήτης μας βομβαρδίζεται συνεχώς από εκατομμύρια νετρίνα, πολλά από τα οποία προέρχονται μάλιστα από τα πέρατα του Σύμπαντος, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό διαπερνά αναλλοίωτο μέσα από τη Γη.

645b0cf0205bc7c9783dbb58 VAST Haven 1 Docking A2 9

Αν και σημαντικές ποσότητες νετρίνων παράχθηκαν με τη Μεγάλη Έκρηξη, νέα σωματίδια συνεχίζουν να εκπέμπονται από το εσωτερικό του Ήλιου αλλά και από βίαια κοσμικά φαινόμενα, όπως οι υπερκαινοφανείς αστέρες, ή ακόμη και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης.

Η δυσκολία εντοπισμού των νετρίνων οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να τα ονομάσει «σωματίδια φάντασμα». Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τριών ειδών νετρίνα και δεν είχαν ανιχνευθεί νετρίνα προερχόμενα στη Γη από το δικό μας γαλαξία.

2023 03 25 15 34 17 7

Στον Σταθμό Αμούδσεν-Σκοτ στην Ανταρκτική έχει δημιουργηθεί η εγκατάσταση IceCube η οποία λειτουργεί ως ένα είδος τηλεσκοπίου για τον εντοπισμό νετρίνων. Με δημοσίευση τηςς στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τον εντοπισμό νετρίνων υψηλής ενέργειας προερχόμενα από το γαλαξία μας.

«Αυτή η παρατήρηση των νετρίνων υψηλής ενέργειας ανοίγει ένα εντελώς νέο παράθυρο για τη μελέτη των ιδιοτήτων του γαλαξία μας. Νομίζω ότι είναι συναρπαστικό να βλέπεις το νέο πεδίο της αστρονομίας των νετρίνων να αναπτύσσεται με τόσο αυξανόμενο ρυθμό.

2023 03 09 2 14 16 8 scaled

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να οραματιστούμε ένα τηλεσκόπιο νετρίνων όπως το IceCube, και μόλις τα τελευταία χρόνια, είδαμε μια συσσώρευση συναρπαστικών παρατηρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων στοιχείων εξωγαλαξιακών πηγών.

Τώρα, με αυτά τα αποτελέσματα, έχουμε επιτύχει ένα νέο ορόσημο στην αστρονομία νετρίνων» αναφέρει ο Μίκρο Χιούνεφελντ φυσικός αστροσωματιδίων στο Πανεπιστήμιο TU Dortmund στη Γερμανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %