ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

1,7 δισεκατομμύρια Τυραννόσαυροι έσπερναν τον τρόμο στη Γη

Νέα μελέτη υπολόγισε τους πληθυσμούς του βασιλιά των δεινοσαύρων.

Οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 250 εκατ. έτη με τον φοβερό και τρομερό Τυραννόσαυρο ρεξ να κάνει την εμφάνιση του πριν από περίπου 68 εκατ. έτη.

Η επιβλητική του παρουσία αλλά και η εμφάνιση του σε εμπορικά πετυχημένες κινηματογραφικές ταινίες κατέστησαν τον T.rex ως τον απόλυτο σταρ του κόσμου των δεινοσαύρων μετατρέποντας τον σε μόνιμο στόχο έρευνας των παλαιοντολόγων αλλά και επιστημόνων από άλλους τομείς.

AA18s3gW scaled

Παρουσιάζονται συνεχώς μελέτες για τα βιολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά των Τυραννόσαυρων καθώς και για τις συνήθειες, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους.

Σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία ο T.rex ήταν αν όχι το τελευταίο ένα από τα τελευταία είδη δεινοσαύρων που έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη αφού υπολογίζεται ότι εμφανίστηκαν περίπου δύο εκατ. έτη πριν την πτώση του τεράστιου αστεροειδή που έπεσε στη Γη και εξαφάνισε τους δεινοσαύρους μαζί με το 80% της ζωής στον πλανήτη.

Ο μικρός χρόνος παρουσίας του στη Γη σε σχέση με τα άλλα είδη δεινοσαύρων που ζούσαν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. έτη σε συνδυασμό με το μέγεθος του οδηγούσε τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι οι πληθυσμοί του T.rex ήταν διαχρονικά μικροί. Πιστεύεται πώς οι πληθυσμοί του T.rex στον πλανήτη δεν ξεπέρασαν ποτέ σε αριθμό τις λίγες δεκάδες χιλιάδες, δηλαδή κάθε φορά στα δύο εκατ. έτη της ύπαρξης τους που θα γινόταν μια απογραφή ο αριθμός των Τυραννόσαυρων στη Γη δεν θα ξεπερνούσε τα 25 χιλιάδες άτομα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 υπολόγισε τον συνολικό αριθμό των Τυραννόσαυρων που πάτησαν το γιγάντιο πόδι τους στη Γη σε περίπου 2,5 δισ. T.rex. Η Εβα Γκριέμπελερ, εξελικτική οικολόγος του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg στη Γερμανία χρησιμοποίησε τα δεδομένα της μελέτης του 2021 και ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού του πληθυσμού των Τυραννόσαυρων το οποίο τόσο η ίδια όσο και άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πληθυσμό των Τυραννόσαυρων.

AA18TlcT scaled

Το νέο μοντέλο δείχνει ότι κάθε γενιά Τυραννόσαυρων στη Γη είχε ένα πληθυσμό περίπου 19 χιλιάδων ατόμων και ότι υπήρξαν συνολικά 90 χιλιάδες γενιές κάτι που μεταφράζεται σε 1,7 δισ. T.rex που έζησαν στον πλανήτη μας.

Αν ο υπολογισμός αυτός είναι σωστός αυτό σημαίνει ότι η παλαιοντολογική έρευνα έχει ανασύρει μόλις το 0.0000002% απολιθωμάτων και ευρημάτων των Τυραννόσαυρων γεγονός που από τη μια πλευρά δημιουργεί ερωτηματικά αλλά από την άλλη δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι υπάρχει αρκετό υλικό Τυραννόσαυρων που περιμένει τον εντοπισμό του.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
3
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %