ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Τέλεια διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου βρέθηκε σε απολιθωμένο αυγό

Ένα απίστευτα σπάνιο, πλήρως ανεπτυγμένο έμβρυο δεινοσαύρου βρέθηκε μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό, το οποίο βρισκόταν εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην αποθήκη ενός μουσείου στην Κίνα.

Το έμβρυο, που υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 66 και 72 εκατομμυρίων ετών, αποκαλύπτει μια απίστευτη σχέση μεταξύ δεινοσαύρων και σύγχρονων πτηνών. Ανήκει σε μια ομάδα φτερωτών, χωρίς δόντια θηρόποδων, γνωστά ως Οβιραπτορόσαυροι. Το πλάσμα που δεν έχει εκκολαφθεί εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 27 εκατοστά.

Σηματοδοτεί την πρώτη ανακάλυψη εμβρύου δεινοσαύρου που εμφανίζει μια στάση που είναι χαρακτηριστική των εμβρύων των σημερινών πτηνών. Λίγο πριν εκκολαφθούν τα πουλιά επιδίδονται σε μια σειρά κινήσεων μέσα στο αυγό, που περιλαμβάνουν το λύγισμα του σώματος και το κατέβασμα του κεφαλιού κάτω από το φτερό. Ωστόσο έως σήμερα η προέλευση αυτής της συμπεριφοράς και τα εξελικτικά στάδια που οδήγησαν σε αυτή, παρέμεναν άγνωστα.

AA1lZJL2

Η στάση του εμβρύου του δεινόσαυρου και η σύνδεση με τα σημερινά πτηνά

Οι επιστήμονες δημοσιοποίησαν την ανακάλυψη τους σε μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο iScience. Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι το έμβρυο βρέθηκε με το κεφάλι του στην «κοιλιακή χώρα, με τα πόδια ανοιχτά σε κάθε πλευρά και την πλάτη κουλουριασμένη κατά μήκος του αμβλέος πόλου του αυγού».

Κατά τους επιστήμονες αυτή η στάση του εμβρύου «δεν είχε αναγνωριστεί ποτέ πριν σε μη ιπτάμενο δεινόσαυρο αλλά θυμίζει ένα σύγχρονο έμβρυο πουλιού στο τελευταίο στάδιο». Αυτή η θέση του εμβρύου θεωρείται ότι παίζει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία εκκόλαψης των πτηνών. Όσα από τα έμβρυα αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν αυτή τη θέση είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν κατά την εκκόλαψη τους.

Το γεγονός ότι το έμβρυο του Οβιραπτορόσαυρου έχει υιοθετήσει την ίδια στάση υποδηλώνει ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελίχθηκε για πρώτη φορά στα θηρόποδα, τους αρχαίους προγόνους των σύγχρονων πτηνών.

«Αυτός ο μικρός προγεννητικός δεινόσαυρος μοιάζει ακριβώς με ένα μωρό πουλί κουλουριασμένο στο αυγό του. Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη ότι πολλά χαρακτηριστικά των σημερινών πτηνών εξελίχθηκαν για πρώτη φορά στους προγόνους τους, τους δεινόσαυρους», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Steve Brusatte.

AA1lZXwD

Είναι μοναδικό στο είδος του το «μωρό Yingliang»

Το έμβρυο βρίσκεται στο Μουσείο Yingliang Stone Nature History και γι’ αυτό ονομάστηκε «μωρό Yingliang». Είναι από τα πιο ολοκληρωμένα έμβρυα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν μία σπάνια εικόνα από ένα μωρό που ανήκε στην ομάδα των θηρόποδων.

Ωστόσο, επειδή είναι το μοναδικό δείγμα του είδους του, οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχονται ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη φύση των εμβρύων δεινοσαύρων. Θα πρέπει πρώτα να μελετηθούν περισσότερα απολιθώματα, όπως αυτό, πριν επιβεβαιωθούν οποιεσδήποτε υποθέσεις.

«Αυτό το νέο εξαιρετικό απολιθωμένο έμβρυο υποδεικνύει ότι ορισμένες πρώιμες αναπτυξιακές συμπεριφορές που συχνά θεωρούνται ως αποκλειστικές των πτηνών ά μπορεί να έχουν τις ρίζες τους πιο βαθιά στη γενεαλογία των θηρόποδων», τόνισαν οι επιστήμονες.

Πηγή: FOXREPORT / ENIKOS

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %