ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Ο πρόγονος των φαλαινών ήταν τρομοκράτης των ωκεανών

Ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε στην έρημο Ocuaje του Περού το κρανίο ενός τρομερού θαλάσσιου τέρατος. Πρόκειται για ένα Βασιλόσαυρο ο οποίος δεν ήταν πλάσμα της στεριάς όπως υποδηλώνει το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του αλλά ένα θαλάσσιο κήτος πρόγονος των σημερινών φαλαινών.

30

Το πρώτο συνθετικό του ονόματος του είναι ακριβές αφού το ον αυτό ήταν σίγουρα στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας της εποχής του και αναμφίβολα ο βασιλιάς των ωκεανών.

Ο Βασιλόσαυρος που εντοπίστηκε στο Περού υπολογίζεται ότι έφτανε σε μήκος τα 18μέτρα αλλά πιστεύεται ότι υπήρχαν Βασιλόσαυροι το μήκος των οποίων έφτανε τα 25 μέτρα. Σε αντίθεση με τις σημερινές φάλαινες ο Βασιλόσαυρος ήταν ένας τρομερός θηρευτής με το κρανίο του να μοιάζει με μεγάλη εκδοχή των κρανίων των κροκόδειλων διαθέτοντας μεγάλα και κοφτερά δόντια.

30b

Tο απολίθωμα που εντοπίστηκε έχει ηλικία 36 εκατ. ετών και βρέθηκε σε μια περιοχή που εκείνη την χρονική περίοδο ήταν μέρος του ωκεανού. Άλλη μια ανατομική διαφορά του Βασιλόσαυρου από τις φάλαινες είναι ότι το σώμα του ήταν έτσι κατασκευασμένο ώστε να μην κινείται «μονοκόμματα» όπως τα σημερινά θαλάσσια κήτη αλλά να έχει κίνηση παρόμοια με αυτή ενός μεγάλου φιδιού.

30c

«Ήταν ένα θαλάσσιο τέρας. Όταν αναζητούσε τροφή προκαλούσε σίγουρα πολύ μεγάλη ζημιά» αναφέρει ο Ροντόλφο Σάλας, επικεφαλής του τμήματος Παλαιοντολογίας στο  Εθνικό Πανεπιστήμιο του Περού.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %