ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο πρώτος χάρτης του νερού στον Άρη

Ο Άρης δεν ήταν πάντοτε ο ερημικός κόσμος που γνωρίζουμε σήμερα. Έχει διαπιστωθεί ότι στο μακρινό παρελθόν υπήρχαν λίμνες και ποτάμια στην επιφάνεια τους ενώ έχει υποδειχθεί επίσης η ύπαρξη κάποιας μεγάλης θάλασσας ή ωκεανού.

pia23514

Όμως μια σειρά από παράγοντες οδήγησαν σε γεωατμοσφαιρικές αλλαγές στον πλανήτη δημιουργώντας τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν πλέον σε αυτόν. Όπως είναι ευνόητο η παρουσία του νερού δημιουργεί ελπίδες ότι έκανε κάποια στιγμή την εμφάνιση της και στον Άρη η ζωή έστω και υπό βακτηριακή ή μικροβιακή μορφή.

Πολλές από τις ερευνητικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη ειδικά αυτές με τους ρομποτικούς εξερευνητές στην επιφάνεια του αναζητούν κάποιο ίχνος ζωής εκεί. Όσον αφορά το νερό έχουν εντοπισθεί αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή στους πόλους του Άρη και γίνονται σχέδια εκμετάλλευσης του για να διευκολυνθεί η παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη.

Map of water content on the surface of Mars Source http wwwnasagov

 Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) αξιοποιώντας δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Mars Express Observatory και του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter της NASA δημιούργησαν τον πρώτο «χάρτη νερού» του Άρη. Στο  χάρτη  καταγράφονται χιλιάδες σημεία του Άρη όπου υπάρχουν υλικά όπως ορυκτό άλας και πηλός που αποτελούν προϊόντα της παρουσίας νερού.

 Η δημιουργία του χάρτη χαιρετίζεται από την επιστημονική κοινότητα επειδή σε πρώτο επίπεδο θα βοηθήσει πολύ στη συμπλήρωση του παζλ της υδάτινης εξέλιξης του Άρη. Πότε δηλαδή υπήρχε νερό στην επιφάνεια του πλανήτη, που υπήρχε και πότε εξαφανίστηκε.

image 11122e Mars Aqueous Minerals

Ο χάρτης δείχνει ότι η διαδικασία αυτή ήταν πιο σύνθετη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ο χάρτης θα επιτρέψει στις διαστημικές υπηρεσίες να βρουν τα πιο κατάλληλα και ενδιαφέροντα για εξερεύνηση σημεία σε επανδρωμένες ή ρομποτικές αποστολές στον Άρη.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %