ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την επιφάνεια της Ιούς

… τον δορυφόρο του Δία!

IO PERIJOVE 57 25 x4 VOK 718x523 1

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.

Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA που εξερευνά το σύστημα του Δία πλησίασε σε κοντινή απόσταση την Ιώ τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 1500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, λαμβάνοντας κοντινές εικόνες από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ιούς. Η NASA επεξεργάστηκε αυτές τις εικόνες και δημιούργησε βίντεο στα οποία διακρίνονται ένα βουνό του δορυφόρου και μια σχεδόν λεία λίμνη ψυχρής λάβας.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, 16 Απριλίου, από τον επικεφαλής της αποστολής Juno, Σκοτ ​​Μπόλτον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βιέννη.

«Η Iώ είναι γεμάτη ηφαίστεια και πιάσαμε μερικά από αυτά στη δράση», ανέφερε ο Σκοτ ​​Μπόλτον. «Έχουμε επίσης μερικά υπέροχα κοντινά πλάνα με εκπληκτική λεπτομέρεια και άλλα δεδομένα για μια λίμνη λάβας μήκους 200 χιλιομέτρων που ονομάζεται Loki Patera. Η κατοπτρική αντανάκλαση που κατέγραψαν τα όργανά μας για τη λίμνη δείχνει ότι τμήματα της επιφάνειας της Ιούς είναι τόσο λεία όσο το γυαλί, θυμίζοντας ηφαιστειακά δημιουργημένο γυαλί οψιδιανού στη Γη».

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την καλλιτεχνική απεικόνιση της λίμνης Loki Patera, που δημιουργήθηκε με τη χρήση δεδομένων από την JunoCam του διαστημικούσκάφους Juno της NASA:

Το επόμενο βίντεο δημιουργήθηκε με τον ίδιο τρόπο και δείχνει ένα βουνό που μοιάζει με καμπάναριό (Steeple Mountain):

Πηγή: NASA / PHYSICSGG

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %