ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μουσείο Aστρονομίας

Η Κίνα εγκαινίασε το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο! Το εντυπωσιακό αυτό μουσείο βρίσκεται στην Σαγκάη και επισήμως ονομάζεται Shanghai Astronomy Museum, ενώ αποτελεί κλάδο του Shanghai Science and Technology Museum (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Σαγκάης).

130

Βρίσκεται στη Σαγκάη και είναι άκρως εντυπωσιακό όχι μόνο για τα εκθέματά του, αλλά και για την εξωτερική του εμφάνιση και σχεδίαση.

Μάλιστα, η αρχιτεκτονική του έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα, μιας και το πολύπλοκο σχέδιο του κτηρίου, με περίπλοκες καμπύλες και καθόλου ευθείες ή ορθές γωνίες, έχει γίνει έτσι, ώστε να αντανακλά τη γεωμετρία του σύμπαντος και εμπνέεται από το κλασσικό (και άλυτο) πρόβλημα της ουράνιας μηχανικής, αυτό των τριών σωμάτων.

130d

Το κεντρικό κτήριο αποτελείται από τρία στοιχεία: το Oculus (οφθαλμός), το Sphere (σφαίρα) και το Inverted Dome (ανεστραμμένος θόλος). Το Oculus είναι κρεμασμένο πάνω από την κεντρική είσοδο και χαράσσει έναν κύκλο ηλιακού φωτός στο πάτωμα της κεντρικής πλατείας και της τεχνητής λίμνης που υπάρχει εκεί. Κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου), ο Οφθαλμός προβάλλει έναν τέλειο κύκλο ο οποίος ευθυγραμμίζεται άψογα με μια κυκλική πλατφόρμα στην πλατεία της εισόδου.

130a

Εντός του μουσείου βρίσκεται η Σφαίρα. Τα στηρίγματα που κρατούν τη σφαίρα στη θέση της έχουν περιοριστεί στα απολύτως αναγκαία, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως η σφαίρα αιωρείται – ενώ στο εσωτερικό της βρίσκεται η αίθουσα του πλανηταρίου.

Τέλος, ο Ανεστραμμένος Θόλος είναι μια τεράστια γυάλινη κατασκευή, η οποία κάθεται πάνω στο κεντρικό αίθριο του κτηρίου. Το κοινό έχει πρόσβαση σε αυτόν μέσω μιας σπειροειδούς ράμπας η οποία περιστρέφεται κατά 720° για να φτάσει στην κορυφή. Εκεί οι επισκέπτες έχουν θέα τον ουρανό! Ακριβώς κάτω από τον Θόλο, υπάρχει και ένα μεγάλο εκκρεμές του Φουκώ!

130b

Αν δει κανείς το μουσείο από το επίπεδο του εδάφους, ίσως πιστέψει πως μοιάζει με κάποιο διαστημόπλοιο από το Star Trek το οποίο έχουν αποσυναρμολογήσει. Από ψηλά, το μουσείο μοιάζει με εξωγήινο ρολόι, το οποίο σχεδιάστηκε για να μετρά το χρόνο σε γαλαξιακή κλίμακα.

Κάτι που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, μιας και η σχεδίασή του αντανακλά το πρόβλημα των τριών σωμάτων, ένα άλυτο πρόβλημα της Φυσικής και πιο συγκεκριμένα, της κλασσικής μηχανικής, το οποίο αφορά τις κινήσεις και τις αλληλεπιδράσεις τριών σωμάτων.

130c

Αλλά και τα τρία βασικά στοιχεία του κτηρίου, ο Οφθαλμός, η Σφαίρα και ο Ανεστραμμένος Θόλος, από ψηλά μετασχηματίζονται σε αναπαραστάσεις του Ηλίου, της Σελήνης και του Γαλαξία!

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά αίφνης η Σαγκάη έγινε ο νούμερο ένα προορισμός για… όταν μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά!

130e

Πηγή: COSMOTE SMART LIVING

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %