Τι είναι το Νεφέλωμα;

Τι είναι το Νεφέλωμα;

Μπορεί να έχετε δει μια φωτογραφία ενός νεφελώματος και να έχετε διαβάσει για αυτό, αλλά στην πραγματικότητα γνωρίζετε το τι ακριβώς είναι; Τι είναι λοιπόν ένα Νεφέλωμα;

Το νεφέλωμα είναι ένα γιγαντιαίο νέφος αερίου και σκόνης στο Διάστημα. Μπορεί να περιέχει υδρογόνο, ήλιο ή / και πλάσμα. Μερικές φορές μάλιστα θεωρείται και “φυτώρια”, επειδή είναι το μέρος όπου δημιουργούνται και γεννιούνται νέα αστέρια.

Τα νεφελώματα σχηματίζονται όταν το αέριο όπως το υδρογόνο και το ήλιο, καθώς και μόρια, σωματίδια, ιόντα και ηλεκτρόνια, έλκονται μεταξύ τους από τη βαρύτητα. Ορισμένα από τα αέρια και σωματίδια σκόνης ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν περιοχές παρόμοιας πυκνότητας. Σε πιο συμπαγές περιοχές όπου τα υλικά καταρρέουν από το ίδιο τους το βάρος σχηματίζονται νέα άστρα.

Νεφέλωμα απορρόφησης μέσα σε νεφέλωμα ανάκλασης

Τα είδη των νεφελωμάτων

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη νεφελωμάτων που ξεχωρίζουν σε μορφή και σχήμα. Αυτά που δεν έχουν ξεκάθαρη αρχή ή τέλος και δεν έχουν σαφή όρια ονομάζονται διάχυτα νεφελώματα. Άλλα είδη νεφελωμάτων σχηματίζονται από επιθανάτιες εκρήξεις αστεριών (υπερκαινοφανής – σουπερνόβα) και ονομάζονται νεφελώματα υπολείμματα υπερκαινοφανών. Επίσης υπάρχουν τα πλανητικά νεφέλωματα, που είναι πυρακτωμένα κελύφη αερίων που ξεχύνονται από τα εξωτερικά στρώματα ενός κόκκινου γιγαντιαίου αστεριού στο τέλος της ζωής του, δηλαδή κατηγορία στην οποία ανήκει και ο Ήλιος μας και ένα γεγονός που θα πραγματοποιηθεί σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.

Πλανητικό νεφέλωμα

Συνεχίζουμε με τα νεφελώματα ανάκλασης (που δεν λάμπουν από μόνα τους), των οποίων η σκόνη αντανακλά και διαχέει το φως των άστρων που βρίσκονται κοντά τους δίνοντάς τους μία γαλαζωπή απόχρωση. Από την άλλη πλευρά έχουμε τα νεφελώματα εκπομπής που αποτελούνται κυρίως από ιονισμένο υδρογόνο, αδυνατίζουν το φως των άστρων, καθώς αυτό περνάει ανάμεσα από περιοχές όπου η σκόνη είναι αραιή, με αποτέλεσμα η σκόνη αυτή να απορροφάει το γαλάζιο κυρίως και το υπεριώδες φως και να εκπέμπει έτσι στην κόκκινη περιοχή του οπτικού φάσματος. Τα νεφελώματα αυτά έχουν την ιδιότητα να εκπέμπουν και δικό τους φως, γιατί η ακτινοβολία των άστρων που βρίσκονται μέσα τους διεγείρει τα υλικά που το αποτελούν, για αυτό και αυτού του είδους τα νεφελώματα ονομάζονται και νεφελώματα εκπομπής. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και τα σκοτεινά νεφελώματα ή αλλιώς απορρόφησης, δηλαδή εκείνα που δεν συνοδεύονται από αστέρια ή που απορροφούν το φως των αστεριών της γύρω περιοχής.

Νεφέλωμα Εκπομπής

Όταν κοιτάξετε μια εικόνα ενός νεφελώματος, θα παρατηρήσετε ποικιλία ζωντανών χρωμάτων. Θα δείτε αποχρώσεις του μπλε, μοβ, κόκκινο και λευκό. Αυτά τα χρώματα είναι αληθινά και παράγονται εξαιτίας των νεοσχηματιζόμενων αστεριών. Τα νεογέννητα αυτά  άστρα απελευθερώνουν ενέργεια και ακτινοβολία με αποτέλεσμα την μετακίνηση και ώθηση των σωματιδίων μέσα στο αέριο και τη σκόνη που περιβάλλουν το νεφέλωμα. Έτσι το μετακινούμενο νέφος αερίων αναγκάζει το νεφέλωμα να μετατοπίζεται και να αλλάζει γενικά το σχήμα του. Η ενέργεια που απελευθερώνεται από τα νέα αστέρια φωτίζει το νεφέλωμα, δημιουργώντας τα ζωντανά χρώματα και το φως που εμείς βλέπουμε με τα τηλεσκόπια μας.

Νεφελώμα Υπολείμματος Υπερκαινοφανή

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι ένα από τα πιο διάσημα και βρίσκεται σε απόσταση 1.500 έτη φωτός μακριά μας. Μπορείτε να βρείτε αυτό το νεφέλωμα στον αστερισμό του Ωρίωνα. Οι αστρονόμοι απέδειξαν ότι πολλά άστρα γεννιούνται μέσα σε αυτό το νεφέλωμα, ειδικά στη θέση που σημειώνεται ως “το σπαθί ή ζώνη” του Ωρίωνα. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και τώρα πια γνωρίζουμε ότι το πορτοκαλί χρώμα είναι το χημικό στοιχείο υδρογόνο, το κόκκινο χρώμα είναι το θείο και το πράσινο χρώμα το οξυγόνο.

Σκοτεινό Νεφέλωμα

Όταν λοιπόν δείτε ένα νεφέλωμα, σκεφτείτε το με δύο τρόπους: είτε ως ένα γιγαντιαίο νέφος σκόνης και αερίου στο Διάστημα, είτε ένα μέρος όπου σχηματίζονται και γεννιούνται νέα άστρα.

Το Σύμπαν όντως κρύβει πολλά μυστικά και είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τα δούμε και να τα μελετήσουμε.