Εντοπίσαμε τον “δίδυμο αδελφό” του Ήλιου;

Εντοπίσαμε τον “δίδυμο αδελφό” του Ήλιου;

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα άστρο ίδιας χημικής σύνθεσης με τον Ήλιο και πιστεύουν ότι πρόκειται για τον αστρικό “αδελφό” του.

Πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια σχηματίστηκε ο Ήλιος μας, ο υποτιθέμενος “δίδυμός” του και οι γύρω πλανήτες. Η ιδέα αυτή ονομάζεται θεωρία του “Ηλιακού Νεφελώματος”.

Η θεωρία αυτή υποδηλώνει ότι οι πλανήτες σχηματίστηκαν στους περιστρεφόμενους δίσκους αερίου και σκόνης γύρω από τα νεαρά άστρα τους. Κάπως έτσι και μέσα σε ένα νεφέλωμα σε σχήμα δίσκου γεννήθηκε και το δικό μας άστρο. Καθώς ο Ήλιος συμπυκνωνόταν από το σύννεφο διαστρικού αερίου και σκόνης, γεννήθηκαν και οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Συνεπώς, όταν ο Ήλιος μας έγινε αρκετά συμπαγής και η πυρηνική σύντηξη άρχισε να λαμβάνει μέρος στο εσωτερικό του, το υπόλοιπο αέριο και η σκόνη αποτινάχθηκε μακριά στο Διάστημα, σηματοδοτόντας την γέννησή του.

To αστρικό δίδυμο

Οι ερευνητές πίστευαν ότι ο Ήλιος δεν σχηματίστηκε μόνος του στο Ηλιακό Νεφέλωμα. Με τη βοήθεια του παρατηρητηρίου Gaia της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία), οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν περισσότερα. Το Gaia σχεδιάστηκε για αστρομετρία που σημαίνει μέτρηση των θέσεων, αποστάσεων και των κινήσεων των άστρων με πρωτοφανή ακρίβεια. Επιπλέον, οι αστρονόμοι πήραν δεδομένα από το Gaia και τα ταίριαξαν με ένα άλλο διαστημικό πρόγραμμα ονόματος Amber. Πήραν 230.000 αστέρια και κατέγραψαν τις φασματικές ομοιότητές τους καταφέροντας να βρουν αυτά που προέρχονταν από την ίδια περιοχή με τον Ήλιο.

Συγκρίνοντας τους δύο αυτούς καταλόγους, κατάφεραν να εντοπίσουν τον “αδελφό” του Ήλιου. Το HD186302, ένα αστέρι στον αστερισμό του Ταώς (Το Παγώνι), που βρίσκεται περίπου 184 έτη φωτός μακριά από τη Γη και δεν φαίνεται από την Ελλάδα. Κατά την ελληνική μυθολογία αρχικώς το πτηνό ήταν ο Άργος, ο μυθικός ναυπηγός του πλοίου «Αργώ», που μεταμορφώθηκε από την Ήρα σε παγώνι όταν το πλοίο του μεταφέρθηκε στον ουρανό, όπου από τότε το έχει ξανασυναντήσει. Είναι αστερισμός που σημειώθηκε από τους Keyser και Houtman μεταξύ 1595 και 1597, και πρωτοεμφανίστηκε το 1603 στην Ουρανομετρία του Μπάγερ.

Το HD186302 έχει φαινομενικό μέγεθος 8,76 (δηλαδή αρκετά αμυδρό για το ανθρώπινο μάτι αλλά εύκολα ορατό με τηλεσκόπιο). Η πρωτοφανής αυτή ανακάλυψη έγινε τον Νοέμβριο του 2018. Επιπλέον, η επιφανειακή θερμοκρασία, χημική σύνθεση και η ηλικία ταιριάζουν απόλυτα με τον αυτή του Ήλιου.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για το HD186302. Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν να ψάχνουν. Με τη βοήθεια της ESA και της διαστημοσυσκευής Gaia, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν περισσότερα αστρικά “αδέλφια” του Ήλιου μας. Μαζί με την εύρεση περισσότερων παρόμοιων άστρων, θα εξετάσουν επίσης πλανητικούς σχηματισμούς γύρω από αυτά τα άστρα.

Οι επιστήμονες έχουν δεκαετίες έρευνας ακόμα μπροστά τους. Ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το συναρπαστικό εγχείρημα.

 

X
0,00 €