Τηλεσκόπια για Παιδιά

Τηλεσκόπια για Παιδιά

Οδηγός αγοράς: Τα 7 καλύτερα παιδικά τηλεσκόπια

Αν θέλετε να αγοράσετε το καλύτερο τηλεσκόπιο για το παιδί σας, αλλά δεν ξέρετε καν από πού να ξεκινήσετε, διαβάστε αυτόν τον χρήσιμο οδηγό αγοράς που ετοίμασα για εσάς.

Είναι αλήθεια πως για να γίνει διασκεδαστική και εκπαιδευτική η αστρονομία για ένα παιδί, απαιτείται και το σωστό τηλεσκόπιο. Όμως η σωστή επιλογή μέσα από τόση μεγάλη ποικιλία μοντέλων μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση για τον κάθε γονέα.

Σε αυτόν τον χρήσιμο οδηγό θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν ορισμένα μοντέλα γνωστών εταιριών, αλλά υπάρχουν επίσης και μερικά μοντέλα από κατασκευαστές που ειδικεύονται στα τηλεσκόπια μόνο για παιδιά. Ας ξεκινήσουμε!

 

 1. Educational Insights GeoSafari Jr. Talking

Το Τηλεσκόπιο Talking Insights GeoSafari Jr. είναι το δημοφιλέστερο για παιδιά ηλικίας 6 ετών και κάτω. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας λατρεύουν τα παιχνίδια που μιλούν ή παράγουν ήχο και ειλικρινά, το τηλεσκόπιο αυτό θα ξετρελάνει το παιδί σας.

Οι πλανητικές γνώσεις της Emily Dawn Calandrelli (οικοδεσπότης του Xploration Outer Space) είναι αρκετά εκπαιδευτικές και προσπαθούν και κάνει την εμπειρία όσο πιο διασκεδαστική και γοητευτική γίνεται. Το μόνο μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι μιλάει αγγλικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι σε αυτό θα μπορέστε να βοηθήσετε.

 

Χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν:

 • Το τηλεσκόπιο έρχεται μαζί με 24 εκπληκτικές φωτογραφίες του διαστήματος και με 240 κάρτες γνώσεων για πολλαπλά ουράνια σώματα.
 • Έχει διπλούς προσοφθάλμιους φακούς έτσι ώστε το παιδί σας να διευκολύνεται όταν παρατηρεί τον έναστρο ουρανό και να μην κουράζεται εύκολα.
 • Η φωνή της Emily Dawn Calandrelli διδάσκει τα παιδιά για διαστημικά αντικείμενα και πλανητικά φαινόμενα.

Η εμπειρία

Το εκπαιδευτικό τηλεσκόπιο Talking Insights GeoSafari Jr. δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να προσαρμοστούν με την ιδέα του νυχτερινού ουρανού και να μπούνε στον όμορφο κόσμο των αστεριών.

Για παιδία αυτής της ηλικίας χρειάζεστε κάτι που είναι διασκεδαστικό, θα μπορεί να λειτουργήσει ως παιχνίδι και ακόμα να μπορεί να διδάξει τα διάφορα μυστήρια του σύμπαντος. Οι 24 εικόνες πλανητών, αστεριών και άλλων ουράνιων σωμάτων της NASA έρχονται με τα δικά τους στοιχεία και κουΐζ.

Θετικά:

 • Περιέχει εικόνες από το Διάστημα με τα αντίστοιχα κουΐζ τους.
 • Έχει δύο ξεχωριστές λειτουργίες «Fact» και «Quiz».
 • Η Emily Dawn Calandrelli διδάσκει για τα ουράνια σώματα.
 • Προσανατολίζει το παιδικό μυαλό στην αστρονομία.

 

Αρνητικά:

 • Εύθραυστη κατασκευή και θέλει προσοχή στη μεταφορά.

 

Ετυμηγορία

Εάν το παιδί σας είναι μέχρι 6 ετών, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα αυτό το τηλεσκόπιο. Αν και μπορεί να μην έχει μεγάλη μεγεθυντική ισχύ ή ανθεκτική κατασκευή, είναι εγγυημένο να κάνει το παιδί σας να ερωτευτεί τις ομορφιές του Σύμπαντος.

 

Πληροφορίες & Παραγγελίες

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες δείτε την επίσημη σελίδα της αντιπροσωπείας που το παρέχει. Η τιμή κυμαίνεται στα 50 δολάρια. 

Educational Insights

 


 

2. Celestron 21024 FirstScope

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μικρού αυτού κατοπτρικού τηλεσκοπίου είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ενήλικες αρχάριους. Είναι ένα πολύ δημοφιλές μοντέλο, το οποίο είχε κερδίσει πολλά βραβεία το 2009 εξαιτίας αυξημένης ζήτησης από ερασιτέχνες αστρονόμους. Ακριβώς αυτό το Celestron αποφάσισα να δωρίσω στην ανιψιά μου ηλικίας 13 ετών που πραγματικά ξετρελάθηκε. Σήμερα έχει μάθει μόνη της να βρίσκει τα ουράνια σώματα, να εστιάζει και να παρατηρεί.

Ως εκ τούτου, το Τηλεσκόπιο Celestron 21024 FirstScope παρουσιάζει καλυτερεύσεις στην εστίαση και στην μεγέθυνση από τον προκάτοχό του. Είναι εύκολο στη χρήση και παρέχει καλύτερη λεπτομέρεια στην οπτική εικόνα.

Χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν:

 • Η κομψή σχεδίαση μαζί με την ευχρηστία του, καθιστά το τηλεσκόπιο πολύ ελκυστικό και φιλόξενο για όλες τις κατηγορίες παρατηρητών.
 • Η φορητότητά του και η επιτραπέζια σχεδίαση επιτρέπει εύκολη μεταφορά και άμεσο στήσιμο, κάτι πολύ βολικό για τις εκδρομές σας.
 • Περιλαμβάνει δύο προσοφθάλμιους φακούς των 20mm και 4mm που επιτρέπουν μεγέθυνση έως και 75x κάτι πολύ καλό εάν αναλογιστείτε ότι μπορείτε να δείτε ακόμα και τις ζώνες του Δία μαζί με τους δορυφόρους του, τη Σελήνη, τον Άρη, την Αφροδίτη και τον Γαλαξία της Ανδρομέδας!

Η εμπειρία

Το Celestron 21024 FirstScope, είναι με κάθε τρόπο ένα πολύ απλό νευτώνειο τηλεσκόπιο κατοπτρικού σχεδιασμού με οπτικό σωλήνα διαμέτρου 76mm. Το Finderscope (μικρό τηλεσκόπιο ευρέος πεδίου για τον εντοπισμό του ουράνιου στόχου) είναι προαιρετικό αξεσουάρ του FirstScope, το οποίο θα καθιστά των εντοπισμό κινούμενων ουράνιων αντικείμενων μία εύκολη υπόθεση.

Η ευκολία στη χρήση του και η διαύγεια των ουράνιων σωμάτων θα κάνει το παιδί σας να το αγαπήσει πολύ. Το τηλεσκόπιο έρχεται ακόμη και με περιστρεφόμενη βάση τραπεζιού (τύπου Dobsonian), γεγονός που το καθιστά βολικό να βλέπεις μέσα από το προσοφθάλμιο φακό. Είναι επίσης πολύ φορητό και η μεταφορά του δεν θα είναι καθόλου πρόβλημα.

Ωστόσο, τα περισσότερα κατοπτρικά τηλεσκόπια έχουν τη δυνατότητα ευθυγράμμισης των προσοφθαλμίων τους σε σχέση με το πρωτεύον κάτοπτρο, κάτι που δεν συμβαίνει με το FirstScope. Θα πρέπει να το ευθυγραμμίσετε μόνοι σας (δεν είναι δύσκολο), καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μετακινήσετε το πρωτεύον κάτοπτρο.

Η Σελήνη μέσα από το Firstscope

Θετικά:

 • Ελαφριά, φορητή κατασκευή.
 • Εύκολη εγκατάσταση και χρήση.
 • Έρχεται με δύο προσοφθάλμιους φακούς 20mm και 4mm με μεγέθυνση 75x.
 • Ελκυστικός σχεδιασμός με εξαιρετική οπτική ευκρίνεια εικόνας.

 

Αρνητικά:

Δεν κάνει αυτόματη στόχευση, άρα πρέπει να βρείτε μόνοι σας τα ουράνια σώματα. Ένας ουράνιος χάρτης ή ένα ψηφιακό πρόγραμμα σε υπολογιστή ή smartphone θα σας βοηθήσει.

 • Το πρωτεύον κάτοπτρο είναι ακίνητο.

Ετυμηγορία:

Τα παιδιά θα λατρέψουν απόλυτα αυτό το τηλεσκόπιο. Ήμουν πάντα μεγάλος θαυμαστής του Σμήνους της Κυψέλης – Μ44 (Beehive Clusters) και όταν το στοχεύσετε και χρησιμοποιήσετε την μεγαλύτερη μεγέθυνση 75x σε σκοτεινό ουρανό θα εκπλαγείτε από την ομορφιά αυτού του Σμήνους Αστέρων. Το συνιστώ για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε ενήλικους αρχάριους.

 

Συνεχίζεται…