Θάλαμοι Αδρανοποίησης για διαστημικά ταξίδια

Θάλαμοι Αδρανοποίησης για διαστημικά ταξίδια

Τα διαστημικά ταξίδια σε άλλους πλανήτες θα απαιτούσαν μήνες ταξιδιού. Για σκεφτείτε να είχαν τη δυνατότητα οι αστροναύτες να κοιμούνται σε όλο τη διάρκεια του ταξιδιού; Διαβάστε για να μάθετε περισσότερα για τους Θαλάμους Αδρανοποίησης (Hybernation Chambers) – ή αλλιώς Αίθουσες Χειμέρειας Νάρκης.

Γνωρίζουμε ότι το ταξίδι στον Άρη διαρκεί περίπου έξι με εννέα μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτή οι αστροναύτες θα αντιμετώπιζαν ακραίες ψυχικές και σωματικές προκλήσεις. Το κόστος επιβίωσής τους θα απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ωφέλιμου φορτίου, όπως τρόφιμα, μηχανήματα γυμναστικής και χώροι ψυχαγωγίας. Η διατήρηση της συνολικής υγείας του πληρώματος δεν είναι απλά χρήσιμη αλλά απαραίτητη. Έτσι, εάν το πλήρωμα μπορούσε να εισέλθει σε αδράνεια, ένα είδος standby mode δηλαδή, όλα τα προβλήματα και δυσλειτουργίες θα μπορούσαν να μειωθούν στο ελάχιστο.

Θάλαμοι Αδρανοποίησης

Η αδράνεια είναι επίσης γνωστή ως torpor (λήθαργος), ή μειωμένος μεταβολισμός που προκαλείται από την υποθερμία. Ωστόσο, το σώμα δεν καταψύχεται. Στη κρυογονική, αντίθετα, το σώμα καταψύχεται. Με μια απλή πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, ο μεταβολικός ρυθμός του σώματος μειώνεται κατά 50 με 70%.

Μια εταιρεία ονόματος Spaceworks εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός είδους “θεραπευτικής υποθερμίας” που μπορεί να κρατήσει το σώμα λίγο κάτω από τη κανονική θερμοκρασία του σώματος, όπου επιτυγχάνεται επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Δηλαδή η ίδια κατάσταση που επέρχεται στα ζώα που εισέρχονται σε χειμερία νάρκη.

Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι η ιατρική κοινότητα έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με αυτή την συγκεκριμένη τεχνική, σε συνεργασία βέβαια με τους ασθενείς. Οι γιατροί έχουν εφαρμόσει θεραπεία για καρδιακή ανακοπή ή τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες. Επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν καλύτερη διάγνωση αυξάνοντας ποσοστιαία την θεραπεία του ασθενή.

Εφαρμόζοντας αυτή την διαδικασία, οι αναίσθητοι αστροναύτες δεν χρειάζονται να παραμένουν σε ψυχική “εγρήγορση” κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου διαστημικού ταξιδιού, αλλά απλά να μπούνε στις μεμονωμένες κάψουλες. Έτσι, δεν απαιτείται πεπιεσμένος χώρο διαβίωσης και τεχνητά παραγόμενη βαρύτητα. Ο κεντρικός υπολογιστής του διαστημικού σκάφους θα παρακολουθεί αυτές τις υπνο-κάψουλες, και με ενδοφλέβιους σωλήνες θα τις τροφοδοτεί. Μια ισχυρή ασπίδα γύρω από τους θαλάμους θα αποτρέπει τις βλαβερές συνέπειες της κοσμικής ακτινοβολίας. Το γεγονός αυτό εξαλείφει την ανάγκη για προστασία ολόκληρου του διαστημόπλοιου, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος της συνολικής αποστολής.

Μείωση ωφέλιμου φορτίου

Η ικανότητα ελέγχου της αδρανείας των διαστημικών ταξιδιωτών είναι απαραίτητη. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι το να τους ξυπνάνε περιοδικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ήταν ωφέλιμο. Με μικροσωλήνες στα ρουθούνια τους μπορεί να παραχθεί ένα είδος θερμικής αφύπνησης αρκετός για την εξόδο των αστροναυτών από τον βαθή λήθαργο.

Σε αυτό το σημείο, ένα μέλος του πληρώματος θα μπορούσε να ελέγξει το διαστημόπλοιο για οποιαδήποτε βλάβη ή προβλημάτα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι η κατάσταση του λήθαργου θα μειώσει τον αριθμό των προμηθειών που απαιτούνται για να ταΐσουν 100 ανθρώπους για μήνες. Μειώνοντας λοιπόν τις απαιτήσεις σε τρόφιμα, οξυγόνο και νερό μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα των απαιτούμενων καυσίμων. Επί του παρόντος, οι επιστήμονες πέτυχαν να κρατήσουν ανθρώπους σε χειμέρεια νάρκη για δύο ολόκληρες εβδομάδες και ελπίζουν να δημιουργήσουν την τεχνολογία που απαιτείται για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας και τη χρήση της σε διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Επίδραση στο ανθρώπινο σώμα

Όσο για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των διαστημικών ταξιδιών, η Spaceworks προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους ενσωμάτωσης της σωματικής άσκησης σε φάση αδράνειας. Κάτι πολύ δύσκολο όχι όμως ακατόρθωτο.

Επί του παρόντος, τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station) πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον δύο ώρες ημερησίος για να αποτρέψουν την απώλεια οστεικής πυκνότητας (bone density). Το ίδιο πρόβλημα θα εμφανιστεί ξανά όταν τα πληρώματα θα προσπαθήσουν να μετοικίσουν και να ζήσουν στον πλανήτη Άρη – και Σελήνη. Περιστρέφοντας ταχύτατα τους Θαλάμους Αδρανοποίησης, μπορούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση τεχνητής βαρύτητας, ενώ με τη χρήση ηλεκτρικής διέγερσης (ηλεκτρόδια στους μυς) που χρησιμοποιείται ήδη στα γυμναστήρια και στις μονάδες φυσιοθεραπείας, μπορεί να επιτευχθεί η σωματική άσκηση που χρειάζονται οι “κοιμώμενοι” διαστημικοί ταξιδιώτες.

Πέρα από τη φυσική άνεση, η αδρανοποίηση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του ψυχολογικού αντίκτυπου των μακροπρόθεσμων διαστημικών ταξιδιών. Η μείωση της ανησυχίας, του στρες, του άγχους και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων μεταξύ των μελών του πληρώματος που πραγματοποιούν ένα τόσο μακρύ ταξίδι είναι απολύτως απαραίτητη.

Ευελπιστούμε μια μέρα, αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο να γίνει πραγματικότητα. Και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα γίνει!