ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Χειρουργός ρομπότ για τους αστροναύτες

Με χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποστήριξη από την NASA επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα και της εταιρείας Virtual Incisionδημιούργησαν το MIRA.
91b
Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα που σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να πραγματοποιεί λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις εντελώς αυτόνομα, χωρίς τηλεχειρισμό από άνθρωπο όπως συμβαίνει με τους υπάρχοντες ρομποτικούς μηχανισμούς πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά πλέον.

Στόχος είναι αυτός και άλλοι παρόμοιοι ρομποτικοί μηχανισμοί να μπορούν να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις όπως για παράδειγμα, ρήξη σκωλεικοειδούς απόφυσης (περιτονίτιδα) ή αφαίρεση θραυσμάτων απόρροια κάποιας έκρηξης, στο Διάστημα παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια σε μακρινές επανδρωμένες αποστολές όπως αυτές που προετοιμάζονται να γίνουν στον Άρη.

91

Προφανώς το MIRA θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στη Γη για παροχή ιατρικής βοήθειας σε περιοχές που η πρόσβαση σε οργανωμένεςκαι εξοπλισμένες ιατρικές μονάδες δεν είναι εύκολη.

 Όπως έγινε  γνωστό  το MIRA θα σταλεί το 2024 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα ξεκινήσουν εκεί δοκιμές του αρχικά σε προσομοιωμένους ανθρώπινους ιστούς και αναλόγως των αποτελεσμάτων των δοκιμών θα αποφασισθεί η επόμενη φάση δοκιμών σε ανθρώπους αυτή την φορά.

91a

Σε βίντεο παρουσίασης του MIRA το ρομποτικό μηχανισμό φαίνεται να χειρίζεται ένας άνθρωπος αλλά το σύστημα που θα σταλεί στον ISS θα είναι η αυτόνομη εκδοχή του. Το MIRA είναι μικρό σε μέγεθος και βάρος γεγονός που το καθιστά εύκολο στην μεταφορά και εγκατάσταση σε διαστημόπλοια και διαστημικές εγκαταστάσεις γενικότερα.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %