Νέα μελέτη καταρρίπτει τις ελπίδες της ESA
Το έχουμε δει στις περισσότερες ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας. Ταξιδιώτες του διαστήματος βρίσκονται σε μακρά χειμερία νάρκη ή πιο σωστά σε αναστολή κίνησης μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες κάψουλες για να ξυπνήσουν μόνο όταν φτάσουν στον προορισμό τους.
Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στη διαχείριση πόρων κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού, καθώς δε θα καταναλώνονταν τρόφιμα, νερό και οξυγόνο όπως θα συνέβαινε με ένα ξύπνιο πλήρωμα, ενώ οι αστροναύτες θα γλίτωναν την ψυχολογική καταπόνηση της μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού.
Το σενάριο αυτό ήταν μάλιστα αρκετά ενδιαφέρον για να το δει με σοβαρότητα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), η οποία διέταξε έρευνα για το θέμα. Ωστόσο μία νέα μελέτη ερευνητών από τη Χιλή, έρχεται να βάλει φρένο σε αυτήν την προσδοκία καθώς τα μαθηματικά…δε βγαίνουν.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ μάζας σώματος και διαθέσιμης ενέργειας στα ζώα που μπαίνουν σε χειμερία νάρκη. Ανακάλυψαν λοιπόν ένα ελάχιστο επίπεδο μεταβολικής δραστηριότητας που επιτρέπει στα κύτταρα να αντέχουν σε συνθήκες με χαμηλό οξυγόνο και θερμοκρασίες. Για βαριά ζώα όπως εμείς, η ενέργεια που θα γλιτώναμε αν μπαίναμε σε χειμερία νάρκη θα ήταν απειροελάχιστη.
Όταν μιλάμε για χειμερία νάρκη, το μυαλό μας συνήθως πάει στις αρκούδες, ωστόσο το είδος της χειμερίας νάρκης των αρκούδων διαφέρει πολύ από την πραγματική χειμερία νάρκη που βρίσκουμε σε μικρότερα πλάσματα, όπως οι σκίουροι και οι νυχτερίδες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατακόρυφα, ο μεταβολισμός μειώνεται δραστικά, όπως και η αναπνοή και οι χτύποι της καρδιάς. Η διεργασία αυτή μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως και 98% σε κάποιες περιπτώσεις. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, το ζώο χάνει πάνω από το 1/4 του σωματικού του βάρους.
Αν βάλουμε τις ίδιες μαθηματικές αρχές στη χειμερία νάρκη ενός ανθρώπου, η καθημερινή πρόσληψη τροφής των 12.000 kilojoules θα μεταφραζόταν σε μερικές εκατοντάδες μόνο kilojoules σωματικού λίπους. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 6 γραμμαρίων λίπους την ημέρα ή περίπου δύο κιλών το χρόνο. Κάτι που μπορεί να είναι αρκετό για ένα ταξίδι εντός του Ηλιακού συστήματος, αν θέλουμε όμως κάποια στιγμή να διασχίσουμε το διαστρικό διάστημα και να φτάσουμε σε κάποιο άλλο άστρο, δεν είναι αρκετό.
Οι υπολογισμοί όμως βασίζονται σε αρκετές υποθέσεις, μία από τις οποίες είναι ο τρόπος που κλιμακώνεται η νάρκη ανάλογα το μέγεθος και το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα ζώα που μπαίνουν σε χειμερία νάρκη είναι αποθαρρυντικό.
Με στατιστική ανάλυση πολλών ειδών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση ενέργειας είναι αναλογικά περίπου ίδια ως ένα σημείο. Ένα γραμμάριο ιστού σε ένα μικρό ζώο όπως η νυχτερίδα των 25 γραμμαρίων, καταναλώνει την ίδια ενέργεια όσο ένα γραμμάριο ιστού στον σκίουρο των 820 γραμμαρίων.
Δυστυχώς όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν μιλάμε για μεγάλα θηλαστικά, καθώς το γράφημα αποκαλύπτει ένα σημείο στο οποίο η χειμερία νάρκη δε γλιτώνει μεγάλα ποσά ενέργειας. Αυτό το σημείο βρίσκεται κοντά στη δική μας μάζα, υποδεικνύοντας πως η ενέργεια που θα γλιτώσουμε με νάρκη δε θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που γλιτώνουμε όταν απλά ξεκουραζόμαστε.
Έτσι, η μείωση της θερμοκρασίας του σώματός μας, η μείωση της αναπνοής και των καρδιακών παλμών και η τεχνητή μείωση του μεταβολισμού μας, μάλλον δεν αξίζει το ρίσκο καθώς δε θα μας δώσει τα αποτελέσματα τα οποία ελπίζουμε. Ίσως απλά να είναι καλύτερα να έχουμε πολλές ταινίες, σειρές και games για να περάσουμε ευχάριστα και ξεκούραστα το μακρύ ταξίδι.
Πηγή: UNBOXHOLICS