ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Προκαλεί το Διάστημα πρόωρο γήρας στον άνθρωπο;

Στα τέλη Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η αποστολή Axiom Mission 1. Σε ένα σκάφος της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, της Space X, θα μπουν ο πρώην Αμερικανός αστροναύτης Μάικλ Λόπεζ Αλεγκρία αντιπρόεδρος της εταιρείας Axiom που οργανώνει το ταξίδι μαζί με τρεις επιχειρηματίες και ακτιβιστές με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

38

Στη φωτογραφία τα μέλη της αποστολής Axiom Mission 1 κατά την εκπαίδευση τους πριν ταξιδέψουν στον ISS. Άραγε όταν γυρίσουν θα έχουν υποστεί γήρανση των κυττάρων;

H Mayo Clinic, το γνωστό μεγάλο ακαδημαϊκό ιατρικό και ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μελέτη στα μέλη της αποστολής Axiom Mission 1 με στόχο τον εντοπισμό δεδομένων που θα απαντήσουν στο ερώτημα αν οι διαστημικές συνθήκες εκτός των άλλων αρνητικών επιπτώσεων που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό επιταχύνουν τον μηχανισμό της γήρανσης.

Αν και οι τέσσερις επισκέπτες του ISS θα μείνουν δέκα μέρες εκεί, χρονικό διάστημα πολύ μικρό για αξιοσημείωτες οργανικές μεταβολές, οι επιστήμονες της Mayo Clinic θεωρούν ότι αν οι διαστημικές συνθήκες επιταχύνουν τον μηχανισμό της γήρανσης των κυττάρων θα καταφέρουν να εντοπίσουν τα πρώιμα στάδια αυτής της διαδικασίας στις εξετάσεις που θα κάνουν στους διαστημικούς τουρίστες.

Τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των επανδρωμένων αποστολών που ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη. Οι ερευνητές της Mayo Clinic υποστηρίζουν ότι αν πράγματι οι διαστημικές συνθήκες προκαλούν πρόωρη γήρανση στον άνθρωπο και αυτό επιβεβαιωθεί από αυτή ή επόμενες μελέτες τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους επιστήμονες να αναπτύξουν μεθόδους και τρόπους προστασίας των ανθρώπων που θα ταξιδεύουν στο Διάστημα και ειδικά εκείνων που θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %