ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η χριστουγεννιάτικη καρτ ποστάλ του Hubble

Μπορεί η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ανθρωπότητα να πανηγυρίζει για την εκτόξευση του James Webb, του μεγαλύτερου και ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, αλλά το πρώτο τηλεσκόπιο που στείλαμε στο Διάστημα εξακολουθεί μετά από τριάντα χρόνια να στέλνει συναρπαστικές εικόνες του Σύμπαντος.

Τριάντα χρόνια μετά την εκτόξευση του και παρά τα διαφόρων ειδών προβλήματα «υγείας» λόγω της ηλικίας του το Hubble εξακολουθεί να εξερευνά το Σύμπαν και είτε να κάνει νέες ανακαλύψεις είτε να προσφέρει στους επιστήμονες νέες πιο λεπτομερείς εικόνες από διαστημικά αντικείμενα και κοσμικές δομές. Μάλιστα κατά παράδοση τα στελέχη της αποστολής του Hubble επιλέγουν και δημοσιεύουν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων κάποιες παλαιότερες ή και νέες εντυπωσιακές εικόνες που έχει καταγράψει το τηλεσκόπιο από το Διάστημα.

Φέτος επιλέχθηκε μια καινούργια εικόνα που κατέγραψε το Hubble από ένα σπειροειδή γαλαξία που έχει παρόμοια δομή και χαρακτηριστικά με το δικό μας γαλαξία. Ο NGC 3568 βρίσκεται σε απόσταση 57 εκατ. Ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κενταύρου. Ο γαλαξίας αυτός απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα το 2014 όταν το φως μιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη στο συγκεκριμένο γαλαξία έφτασε στον δικό μας ουράνιο θόλο και μάλιστα εντοπίστηκε όχι από την επιστημονική κοινότητα αλλά από μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων στη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %