Η πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτης Ελένη Χαρίτωνος στέλνει μηνύματα δύναμης, θάρρους , αποφασιστικότητας και θέλησης για την επίτευξη των στόχων του καθενός, και μιλά στο ΚΥΠΕ για το παιδικό της όνειρο να γίνει αστροναύτης.
Όπως η ίδια αναφέρει, δεν είχε κάποιον συμπατριώτη της που ασχολήθηκε με την αστροναυτική , οπότε έπρεπε να δράσει από μόνη της, να ανακαλύψει τα βήματα της διαδρομής και να ζήσει το όνειρο της. Η Ελένη Χαρίτωνος είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και τον Ιούνιο ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκπαίδευση της στον αναλογικό ερευνητικό σταθμό Lun Αres στην Πολωνία για 19 ημέρες και Hiseas στην Χαβάη για 33 ημέρες .
Όταν έφυγε από Κύπρο και μετέβη στην Σκωτία για σπουδές , άρχισε να σπουδάζει στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής, ενώ στη σκέψη της ήταν εξαρχής ότι θα μπορούσε να συνδυάσει τον τομέα του διαστήματος. Άρχισε λοιπόν, όπως είπε, να ενημερώνεται για σπουδές για το Διάστημα. Οι οργανισμοί ήταν για μηχανικούς.
Η ίδια ωστόσο συνέχισε, δεν είχε μηχανικό back round αφού οι σπουδές της ήταν τα μαθηματικά αν και τους είχε ενημερώσει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην έρευνα .Η πόρτα που βρήκε ήταν “κλειστή”, αφού της ανέφεραν όπου αποτάθηκε ότι οι αιτήσεις ήταν “κλειστές”. Ήταν είπε, ένας μαθητικός οργανισμός.
Αυτό την ώθησε και δημιούργησε το δικό της μαθητικό οργανισμό που οποιοσδήποτε θα επιθυμούσε να υποβάλει αίτηση θα μπορούσε να το πράξει. Ήμασταν συνέχισε, ο πρώτος μαθητικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγε έρευνα στην δημιουργία ενός ανθρώπινου πολιτισμού στον Άρη. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια τόνισε, διοργάνωσαν διάφορα events με τη ΝASA και οι μαθητές φοιτητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με επαγγελματίες του τομέα απευθείας για πληροφορίες και για την καριέρα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Ακολούθως άρχισε τις επαφές και με άλλους οργανισμούς όπως το Space Generation Advisory council, Royal Astronomical Society κ.α.
Η Ελένη Χαρίτωνος εξέφρασε την ικανοποίηση της για το βραβείο( Student of the year από το UKSEDS ) που εξασφάλισε από το Ηνωμένο Βασίλειο και για την συνεισφορά της στον διαστημικό τομέα. Μετά από διάφορα στάδια την επέλεξαν, συμπλήρωσε. Σήμερα ως πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτης έχει πραγματοποιήσει αποστολή στη γη . Όπως εξήγησε οι αναλογικές αποστολές γίνονται στη γη σαν αστροναύτης και διεξάγει διάφορες έρευνες που θα έπρεπε να γίνουν στο διάστημα κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αλλά ούτε και ο εξοπλισμός. Κατάφερε λοιπόν να ζήσει την εμπειρία του αναλογικού αστροναύτη δύο φορές, μία στην Πολωνία και τη δεύτερη στη Χαβάη στο μεγαλύτερο ηφαίστειο το Μάουνα Λόα.
Ερωτηθείσα σχετικως,ανέφερε πως στις παρουσιάσεις της πάντα βάζει μια φωτογραφία στην οποία η ίδια κλαίει θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ , νιώθουμε, και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουμε στα όρια μας. “Αυτό που θέλω όμως να περάσω μέσω αυτής της φωτογραφίας μου “συνέχισε, είναι, όπως είπε “ότι δεν πρέπει να τα βάζουμε κάτω και να παρατάμε τον αγώνα για τα πιστεύω και τα θέλω μας και να μην σταματάμε να κυνηγάμε τα όνειρο μας”.
Επίσης μέσα στις παρουσιάσεις της τόνισε, δείχνει το δικό της σκεπτικό μέσω του οποίου ανακάλυψε τα δικά της βήματα. Όπως αναφέρει, μιλά με μεγάλη χαρά στα παιδιά και μοιράζεται τις εμπειρίες που έζησε σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα. Αναλύει στα παιδιά τι χρειάζεται για να γίνει ένας αστροναύτης καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή του, όπως πού ζει, τι τρώει, κλπ. όταν είναι σε αποστολή. Εξηγεί ακόμη τις δυσκολίες, μικρές και μεγάλες, που συναντά και πώς τις αντιμετωπίζει στην προσπάθεια της για επιτυχή ολοκλήρωση των στόχων που έχει θέσει.
Με την πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτη Ελένη Χαρίτωνος, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γεροσκήπου Β’, στο πλαίσιο ομιλιών στα παιδιά από ειδικούς για διάφορα επαγγέλματα. Στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από τα παιδιά, τα οποία ενθουσιάστηκαν και την συνεχάρησαν για το θάρρος της να επιμείνει στα όνειρα της.
Η Ελένη Χαρίτωνος εξέφρασε μεγάλη χαρά για αυτή την επικοινωνία που είχε με τα παιδιά χαρακτηρίζοντάς τα μελλοντικά υποψήφια αστροναυτάκια και ευχήθηκε να μην αφήσουν αυτή τη σπίθα να σβήσει, διότι μπορούν να κάνουν το κάθε τους όνειρο πραγματικότητα, όπως είπε, αρκεί να μην τα βάλουν κάτω ποτέ.
Η δράση έγινε από τη Διεύθυνση και τους Εκπαιδευτικούς του Σχολείου με τη στήριξη του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων.
Πηγή: EURONEWS