ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Hakuto-R: Το σκάφος συνετρίβη λέει η εταιρεία του πρώτου ιδιωτικού σκάφους που ταξίδεψε στη Σελήνη

Θα ήταν η πρώτη εμπορική προσσελήνωση αν η αποστολή ολοκληρωνόταν με επιτυχία.

H ιαπωνική εταιρεία iSpace ευελπιστούσε ότι θα γίνει ο πρώτος ιδιωτικός φορέας που θα πραγματοποιήσει μια προσσελήνωση σκάφους στο φυσικό μας δορυφόρο. Αν όλα πήγαιναν σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Τρίτη 25 Απριλίου το σκάφος Hakuto-R θα ακουμπούσε την επιφάνεια της Σελήνης και θα απελευθέρωνε ένα εξερευνητικό ρόβερ, καθώς και ένα ρομπότ σε μέγεθος μπάλας του τένις.

2023 03 09 2 14 16 12

Το σκάφος εκτοξεύτηκε από έναν πύραυλο SpaceX τον περασμένο Δεκέμβριο και ενώ αυτό βρισκόταν μόλις 90 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης το κέντρο ελέγχου της αποστολής έχασε την επαφή με το σκάφος χωρίς κανείς να γνωρίζει έκτοτε τι έχει συμβεί.

«Δεν έχουμε επικοινωνία με το σκάφος. Πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την προσσελήνωση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της iSpace, Τακέσι Χακαμάντα που ανέφερε επίσης ότι παρόλο που δεν θα υπάρξει η προσσελήνωση η εταιρεία οι στόχοι της αποστολής έχουν εκπληρωθεί με τα δεδομένα και την εμπειρία που αποκτήθηκε από το όλο εγχείρημα.

2023 03 25 15 34 17a 8

Το σκάφος προσεδάφισης ήταν λίγο πάνω από 2 μέτρα ύψος και ζύγιζε 340 κιλά, σχετικά μικρό και συμπαγές σύμφωνα με τα πρότυπα ενός σεληνιακού σκάφους. Είχε προγραμματιστεί για έναν ελιγμό διάρκειας μιας ώρας περίπου 100 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης με ταχύτητα περίπου 6.000 χλμ/ώρα.

Αφού έφτασε στο σημείο προσεδάφισης στο βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης, το Hakuto-R επρόκειτο να προσεδαφιστεί και να απελευθερώσει το ρόβερ και το ρομποτάκι για να αναλύσουν το σεληνιακό έδαφος, τη γεωλογία και την ατμόσφαιρα της Σελήνης. Το ρομποτάκι κατασκευάστηκε από την εταιρεία παιχνιδιών TOMY, η οποία δημιούργησε τα Transformers.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μόνες χώρες που έχουν καταφέρει να στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομπότ μέσω των κρατικών διαστημικών υπηρεσιών τους. Το 2019, η αποστολή Beresheet του Ισραήλ ήταν η πρώτη απόπειρα ιδιωτικής εταιρείας να πραγματοποιήσει μια προσεδάφιση στη Σελήνη.

Το διαστημόπλοιό της αποστολής κατάφερε να περιφερθεί γύρω από το φεγγάρι αλλά χάθηκε κατά την προσπάθεια προσεδάφισης όπως συνέβη όπως όλα δείχνουν και με το ιαπωνικό σκάφος.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %