ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Επιτυχής η αποστολή του DART – Άλλαξε την τροχιά του αστεροειδούς

Η αποστολή αυτή θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να μάθει πώς μπορεί να προστατευθεί από μια ενδεχόμενη μελλοντική απειλή

27

Το διαστημικό σκάφος το οποίο η NASA έστειλε επίτηδες να συντριβεί σαν πύραυλος σε έναν αστεροειδή, τον περασμένο μήνα, κατάφερε να βγάλει από τη φυσική τροχιά του τον διαστημικό βράχο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Η αποστολή αυτή θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να μάθει πώς μπορεί να προστατευθεί από μια ενδεχόμενη μελλοντική απειλή, εκτρέποντας τους αστεροειδείς από την πορεία τους.

Από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων, που παρουσίασε η NASA στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, φαίνεται ότι η «αποστολή αυτοκτονίας» του διαστημικού σκάφους DART, στις 26 Σεπτεμβρίου, πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο της: άλλαξε την πορεία του αστεροειδούς μέσω κινητικής ενέργειας.

«Αυτή η αποστολή δείχνει ότι η NASA προσπαθεί να είναι έτοιμη για οτιδήποτε μας επιφυλάσσει το Σύμπαν», δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Πιστεύω ότι η NASA απέδειξε ότι είμαστε σοβαροί ως υπερασπιστές του πλανήτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το σκάφος της αποστολής DART προσέκρουσε σκόπιμα στον αστεροειδή Δίμορφο, τον δορυφόρο ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς, του Διδύμου. Σύμφωνα με τον Μπιλ Νέλσον, από την πρόσκρουση αυτή μειώθηκε η τροχιά του Δίμορφου κατά 32 λεπτά.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (7 εκατομμυρίων μιλίων) από τη Γη.

«Όλοι μας έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Τελικά, είναι το μόνο που έχουμε», πρόσθεσε ο Νέλσον.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της πλήρους επίδρασης της πρόσκρουσης του DART με τον αστεροειδή στόχο του», δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσιγκτον.

«Καθώς έρχονται νέα δεδομένα κάθε μέρα, οι αστρονόμοι θα μπορούν να αξιολογούν καλύτερα εάν και πώς μια αποστολή όπως το DART θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να βοηθήσει στην προστασία της Γης από μια σύγκρουση με έναν αστεροειδή, αν ανακαλύψουμε ότι κάποιος κατευθύνεται προς το μέρος μας».

28

«Το DART μας έδωσε μερικά συναρπαστικά δεδομένα τόσο για τις ιδιότητες των αστεροειδών όσο και για την αποτελεσματικότητα ενός κινητικού κρουστικού εκκρεμούς ως τεχνολογίας πλανητικής άμυνας», δήλωσε η Nancy Chabot, η επικεφαλής συντονισμού του DART από το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) στο Laurel του Μέριλαντ.

«Η ομάδα DART συνεχίζει να εργάζεται σε αυτό το πλούσιο σύνολο δεδομένων για να κατανοήσει πλήρως αυτό το πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας εκτροπής αστεροειδών».

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %