ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή όπλου που έθεσε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μια δοκιμή όπλου από τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άνω των 1.500 τμημάτων διαστημικών σκουπιδιών που απείλησαν τους επτά αστροναύτες και κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως κατήγγειλαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη δοκιμή ανεύθυνη και ριψοκίνδυνη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως τα συντρίμμια προέρχονταν από έναν παλιό ρωσικό δορυφόρο που καταστράφηκε από πύραυλο, με τον διοικητή της NASA, Μπιλ Νέλσον, να δηλώνει στο Associated Press εξοργισμένος για μια ενέργεια που χαρακτήρισε «ασυνείδητη».

«Είναι απίστευτο το ότι η ρωσική κυβέρνηση θα έκανε αυτή τη δοκιμή και θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο διεθνείς αστροναύτες, μα και τους δικούς τους κοσμοναύτες που είναι στον σταθμό», είπε- καθώς και το τριμελές πλήρωμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, η δοκιμή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο νέφος συντριμμιών/ σκουπιδιών σε τροχιά γύρω από τη Γη, μέρος του οποίου πέρασε επικίνδυνα κοντά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- με το πλήρωμα να καταφεύγει για ώρες σε σκάφη διαφυγής, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη Γη σε περίπτωση ατυχήματος.

Την ενέργεια καταδίκασε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας πως οι δορυφόροι είναι επίσης σε κίνδυνο και πως η δοκιμή αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως η Ρωσία «παρά τους ισχυρισμούς πως αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση του εξώτερου διαστήματος είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο την εξερεύνηση και χρήση του εξώτερου διαστήματος από όλα τα έθνη μέσω της ριψοκίνδυνης και ανεύθυνης συμπεριφοράς της».

Δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημο σχόλιο από τη ρωσική πλευρά: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, δεν έχουν γίνει δηλώσεις ούτε από τη Roscosmos ούτε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ ο Νέλσον είπε αργότερα στην Washington Post πως εκτιμά πως ούτε η ρωσική διαστημική υπηρεσία ήταν ενήμερη, και πιθανότατα «θα είναι το ίδιο εξοργισμένοι με εμάς».

Μόλις έγινε αντιληπτή η απειλή νωρίς τη Δευτέρα, οι τέσσερις Αμερικανοί, ο ένας Γερμανός και οι δύο Ρώσοι που αποτελούν το πλήρωμα έλαβαν εντολή να καταφύγουν στις κάψουλές τους, όπου πέρασαν δύο ώρες. Μέχρι το τέλος της ημέρας παρέμεναν ανοιχτές μόνο οι θυρίδες που οδηγούσαν στον «πυρήνα» του σταθμού, καθώς το πλήρωμα κοιμόταν.

Ακόμα και ένα πολύ μικρό αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή ζημιά όταν κινείται με 28.000 χλμ/ ώρα- και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Μια παρόμοια δοκιμή από την Κίνα το 2007 είχε επίσης οδηγήσει στη δημιουργία πολλών συντριμμιών, ένα εκ των οποίων πλησίασε επικίνδυνα τον σταθμό την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Associated Press, δοκιμές αντιδορυφορικών όπλων από τις ΗΠΑ και την Ινδία το 2008 και το 2018 έγιναν σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα, αρκετά πιο κάτω από τον διαστημικό σταθμό, στα 420 χιλιόμετρα. Ο ρωσικός δορυφόρος (Cosmos 1408) ήταν σε τροχιά περίπου 65 χλμ ψηλότερα όταν επλήγη από τον πύραυλο, με αποτέλεσμα την καταστροφή του.

Πηγή: HUFFPOST

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %