Έτοιμο για εκτόξευση το Solar Orbiter

Έτοιμο για εκτόξευση το Solar Orbiter

Ένα νέο διαστημόπλοιο ετοιμάζεται να ταξιδέψει στον Ήλιο για να τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες του βορείου και του νοτίου πόλου του. Το Solar Orbiter αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ ESA και NASA και θα προορίζεται να εκτοξευτεί από το Cape Canaveral την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου (06:03 ώρα Ελλάδος) με πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance.

Το Solar Orbiter θα διαχωριστεί από τον πυραυλοφορέα του περίπου 53 λεπτά μετά την εκτόξευση και αναμένεται να στείλει το πρώτο του σήμα στο έδαφος λίγο αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC), στο Darmstadt της Γερμανίας, το οποίο θα λειτουργήσει ως κέντρο ελέγχου της αποστολής. Θα χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα της Αφροδίτης και της Γης για να «εκτιναχθεί» στην επιθυμητή πορεία που θα του επιτρέψει να μελετήσει εξονυχιστικά για πρώτη φορά από κοντά τους πόλους του Ήλιου.

 

«Μέχρι το Solar Orbiter, όλα τα διαστημικά ηλιακά παρατηρητήρια ήταν εντός της εκλειπτικής ή πολύ κοντά σε αυτήν» είπε o Russell Howard, επιστήμονας του Naval Research Lab στην Ουάσινγκτον και επικεφαλής ερευνητής για ένα από τα 10 όργανα του σκάφους. «Τώρα θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε τον Ήλιο από πάνω». Σημειώνεται πως η εκλειπτική είναι ο διαστημικός χώρος, σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τον ισημερινό του ήλιου, όπου κινούνται όλοι οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Τo Solar Orbiter όμως θα ξεφύγει από αυτήν.

Ο Ήλιος παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς διαμορφώνεται και λειτουργεί το Διάστημα γύρω μας, με το μαγνητικό του πεδίο να εκτείνεται πέρα από τον Πλούτωνα. Όταν «ριπές» ηλιακού ανέμου (φορτισμένα ηλιακά σωματίδια) χτυπούν τη Γη, μπορούν να προκαλέσουν φαινόμενα διαστημικού καιρού που προκαλούν προβλήματα σε GPS και τηλεπικοινωνίες, ενώ μπορεί να απειλήσουν και τους αστροναύτες. Για να προετοιμαστούν για επερχόμενες ηλιακές καταιγίδες, οι επιστήμονες μελετούν το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, ωστόσο οι παρούσα εικόνα που έχουμε για το άστρο μας στερείται σημαντικών δεδομένων.

«Οι πόλοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για εμάς, για να μπορούμε να φτιάξουμε ακριβή μοντέλα» είπε η Holly Gilbert, επιστήμονας της NASA στο Goddard Space Flight Center στο Greenbelt του Meryland. «Για την πρόγνωση φαινομένων διαστημικού καιρού χρειαζόμαστε ένα πολύ ακριβές μοντέλο του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου». Οι πόλοι του Ήλιου επίσης ίσως να μπορούν να εξηγήσουν παλαιότερες παρατηρήσεις, όπως σχετικά με τον 11ετή ηλιακό κύκλο.

Η πρώτη διαστημοσυσκευή που έχει πετάξει πάνω από τους πόλους ήταν το Ulysses, επίσης κοινό πρόγραμμα της ESA και της NASA. Το διαστημόπλοιο, που εκτοξεύτηκε το 1990, έκανε τρία περάσματα γύρω από τον Ήλιο πριν τον παροπλισμό του το 2009 -ωστόσο ποτέ δεν πλησίασε τόσο κοντά, και ήταν εξοπλισμένο με όργανα που επέτρεπαν μετρήσεις μόνο στο περιβάλλον γύρω του. Το Solar Orbiter όμως θα περάσει από το εσωτερικό της τροχιάς του Ερμή και διαθέτει 10 προηγμένα όργανα τα οποία επιτρέπουν τη μελέτη του Ήλιου από κοντινή απόσταση.

Στην κοντινότερη προσέγγισή του το σκάφος θα πλησιάσει τον  Ήλιο σε απόσταση 42 εκατ. χιλιομέτρων (το ένα τέταρτο της απόστασης Γης – Ήλιου). Για να αντέξει διαθέτει μια ειδική θερμική ασπίδα τιτανίου και τα εξαρτήματά του, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής συστοιχίας 18 μέτρων (μετρούμενη από άκρη σε άκρη), σχεδιάστηκαν για να επιβιώσουν στις καυτές θερμοκρασίες μέχρι 500 ° C και να αντέχουν σε συνεχή βομβαρδισμό από πολύ φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου για τουλάχιστον επτά χρόνια. Επίσης, το Solar Orbiter προορίζεται να συνεργαστεί και με την άλλη μεγάλη επερχόμενη αποστολή της NASA, αυτή του Parker Solar Probe.

Το διαστημικό σκάφος και τα εξαρτήματά του, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής συστοιχίας 18 μέτρων (μετρούμενη από άκρη σε άκρη), σχεδιάστηκαν για να επιβιώσουν στις καυτές θερμοκρασίες μέχρι 500 ° C και να αντέχουν σε συνεχή βομβαρδισμό από πολύ φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου για τουλάχιστον επτά έτη.

Σύμφωνα με το BBC, το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα σημαντικά στάδια της εκτόξευσης (σε ώρα Ελλάδος):

05:30  – Ξεκινάει η ζωντανή μετάδοση στο ESA WebTV 
http://www.esa.int/ESA_Multimedia/ESA_Web_TV

06:03 – Εκτόξευση

06:55 – Διαχωρισμός από τον πυραυλοφορέα

07:19 – Ανάπτυξη των ηλιακών συστοιχιών

07:20 – Επίσημες ανακοινώσεις από τους υπεύθυνους της αποστολής

Καλή εκτόξευση Solar Orbiter!