Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ έκανε η είδηση ότι η εταιρεία Neuralink του δισεκατομμυριούχου, Έλον Μασκ πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να ξεκινήσει δοκιμές εμφυτευμάτων εγκεφάλου σε ανθρώπους.
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι είδους έρευνες θα κάνει η εταιρεία του Έλον Μασκ, η οποία δήλωσε ότι για την ώρα δεν δέχεται αιτήσεις ασθενών για συμμετοχή στην κλινική δοκιμή.
Ποιος είναι ο στόχος της Neuralink;
Η εταιρεία προσπαθεί να βρει έναν νέο τρόπο προκειμένου οι υπολογιστές να μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι εάν η Neuralink πετύχει τον στόχο της τότε θα είναι σε θέση να βοηθήσει ασθενείς με σύνθετες νευρολογικές παθήσεις, παράλυση, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια.
Πως δουλεύει το εμφύτευμα;
Η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος γίνεται με ένα επεμβατικό χειρουργείο στον εγκέφαλο. Το τσιπ που είναι ερμητικά κλειστό συνδέεται με 1.024 ηλεκτρόδια που είναι πιο λεπτά και από την ανθρώπινη τρίχα. Φορτίζει με μπαταρία, η οποία μπορεί να επαναφορτιστεί ασύρματα. Στόχος είναι να μπορεί να συνδεθεί με έναν εξωτερικό υπολογιστή για να μπορεί να δέχεται και να στέλνει σήματα.
Είναι ασφαλές;
Αυτό είναι ένα πιο σύνθετο ερώτημα. Για να απαντήσει κανείς θα πρέπει να εξετάσει τρεις διαφορετικές παραμέτρους: τους σωματικούς κινδύνους για τους ασθενείς, τις ιατρικές ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και την ηθική του όλου εγχειρήματος.
Αρχικά η τοποθέτηση ενός τσιπ στον εγκέφαλο μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία και να οδηγήσει σε απόρριψη του εμφυτεύματος από το σώμα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκτεταμένες και αμφιλεγόμενες έρευνες σε μαϊμούδες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει δεχθεί καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση των ζώων σε αυτές τις κλινικές δοκιμές.
Σύμφωνα με το BBC, το γεγονός ότι ο FDA έδωσε άδεια στην Neuralink για έρευνες σε ανθρώπους δείχνει ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να ξεπεράσει κάποιες από τις σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στις δοκιμές σε ζώα.
Δεύτερον εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για το ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός τέτοιου χειρουργείου. Ο εγκέφαλος είναι ένα σύνθετο ανθρώπινο όργανο και οι επιστήμονες μόλις τώρα έχουν αρχίσει να το αποκωδικοποιούν. Έτσι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τις παρενέργειες που θα μπορούσε να επιφέρει ένα τσιπ.
Τρίτον απασχολεί έντονα την δημόσια συζήτηση η ηθική του εγχειρήματος. Μία τέτοια τεχνολογία εγείρει ζητήματα για την προστασία των δεδομένων και τις πιθανές χρήσης της για άλλους σκοπούς πέραν της υγείας.
Μάλιστα εκφράζεται ανησυχία για το εάν αυτή η τεχνολογία θα μπορέσει να βοηθήσει να ενισχυθούν οι ανθρώπινες ικανότητες και να δημιουργηθούν υπεράνθρωποι. Για παράδειγμα θα μπορούσε να βελτιώσει την ανθρώπινη γνώση, την αισθητηριακή αντίληψη ή τις φυσικές ικανότητες. Έτσι υπάρχουν εκκλήσεις να ρυθμιστεί με νομοθεσία το συγκεκριμένο πεδίο.
Πως ξεκίνησε η εταιρεία;
Η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 από μία ομάδα επιστημόνων και μηχανικών. Από το 2022 μόλις δύο από τους αρχικούς ιδρυτές είχαν παραμείνει. Ο Έλον Μασκ είναι ο άνθρωπος που δίνει την επιχειρηματική προσέγγιση για το εγχείρημα και στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στις προσπάθειες της εταιρείας.
Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που προσπαθούν να κατασκευάσουν εγκεφαλικά εμφυτεύματα;
Φυσικά υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσπαθούν να δημιουργήσουν εγκεφαλικά εμφυτεύματα και φημολογείται ότι κάποιες είναι πιο μπροστά σε αυτό τον στόχο από την Neuralink. Την περασμένη εβδομάδα ένας παράλυτος άνδρας κατάφερε να περπατήσει ξανά μετά την τοποθέτηση εγκεφαλικού εμφυτεύματος από Ελβετούς επιστήμονες.
Η Neuralink έχει μπει δυνατά στην κούρσα του ανταγωνισμού. Ωστόσο η εταιρεία που θα κερδίσει το στοίχημα να βγάλει πρώτη το εμφύτευμα στην αγορά θα πρέπει να αποδείξει ότι το τσιπ δουλεύει σωστά και είναι ασφαλές.
Πηγή: Listverse / NEWS247