ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Muruntau: Το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού στη Γη από το διάστημα

Το ορυχείο εισχωρεί στο κοίτασμα χρυσού Muruntau, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεμονωμένα κοιτάσματα χρυσού στη Γη.

55

Στις 22 Ιουλίου 2022, το Operational Land Imager (OLI) του δορυφόρου Landsat 8 τράβηξε την παραπάνω εικόνα του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου (open-pit) στη γη. Εκατοντάδες φορτηγά και ένα σύστημα μεταφοράς χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταλλεύματος σε κοντινές εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται έκπλυση για να εξάγουν τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Το ορυχείο εισχωρεί στο κοίτασμα χρυσού Muruntau, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεμονωμένα κοιτάσματα χρυσού στη Γη.

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1958 και η εξόρυξη ξεκίνησε το 1967. Το 1958, μια ομάδα γεωλόγων από τη Σαμαρκάνδη άρχισε να εξερευνά την περιοχή των βουνών Bukantau, Tamdytau και Muruntau. Μετά την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος χρυσού και ουρανίου σε αυτή την περιοχή, δόθηκε επειγόντως εντολή από την Σοβιετική κυβέρνηση να αναπτυχθεί η περιοχή στο Kyzylkum. Ο λάκκος έχει τώρα πλάτος 3,5 χιλιομέτρων (1,8 μίλια) και βάθος 600 μέτρων (2.000 πόδια). Το 2021, το ορυχείο παρήγαγε έως και 3 εκατομμύρια ουγγιές (85.000 κιλά) χρυσού.

55a

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, ο χρυσός βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια σε αυτήν την περιοχή λόγω μιας αλυσίδας γεγονότων που διήρκεσε πολλά εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ αυτών: ο εγκλεισμός ενός αρχαίου ωκεανού, μια περίοδος ανακατάταξης των βουνών, εισροές γρανίτη και νερού σε βασικούς βραχώδεις σχηματισμούς και η έναρξη της κίνησης του χρυσού κατά μήκος των κοντινών ρηγμάτων.Αυτό το τεράστιο ορυχείο ανήκει σήμερα στην κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν.

Όπως και τα ξαδέλφια του, το Oyu Tolgoi και η Ολυμπιάδα , το ορυχείο βρίσκεται σε αυτές τις απομακρυσμένες παρυφές της ασιατικής στέπας. Η παραγωγή μπορεί να άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 , αλλά η σύγχρονη παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 με τη συμμετοχή της Newmont .

Οι αστρονόμοι ερευνούν πώς ο χρυσός κατέληξε στον πλανήτη μας από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας. Ενώ η πυρηνική σύντηξη μέσα στον Ήλιο μπορεί να συνθέσει πολλά στοιχεία, η διαδικασία αυτή δεν παράγει αρκετή ενέργεια για να δημιουργήσει βαριά στοιχεία όπως ο χρυσός. Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ άστρων νετρονίων και εκρήξεων σουπερνόβα μπορεί να παρείχαν αυτή την ενέργεια.

55b

Οποιαδήποτε ποσότητα χρυσού στον πλανήτη στην αρχή της ιστορίας της Γης θα είχε βυθιστεί προς τον πυρήνα, αλλά ο έντονος βομβαρδισμός από μετεωρίτες πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πιθανότατα ανακίνησε τα πράγματα και ώθησε μικρές ποσότητες μετάλλου στον μανδύα και προς την επιφάνεια. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο χρυσός αποτελεί μόνο το 0,000004 τοις εκατό του φλοιού της Γης. Περίπου το 80 τοις εκατό των γνωστών αποθεμάτων χρυσού έχουν ήδη εξορυχθεί.

Πηγή: NEWS247

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

6ddc19182c074200b30b6f625a7a566d ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών «αποκαλύπτεται» για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια

Ο Τουταγχαμών μας κοιτάζει μέσα από χιλιετίες, καθώς οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπό του, αποκαλύπτοντας έναν Φαραώ που μοιάζει ...
0 %