ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Μικροσκοπικός δορυφόρος θα προβλέπει ηφαιστειακές εκρήξεις

Λίγες εβδομάδες μετά την τρομερή  έκρηξη  στο νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό που έγινε με διαφόρους τρόπους αισθητή σχεδόν σε όλο τον πλανήτη η  NASA  ανακοίνωσε ότι μέσα στο τελευταίο φορτίο που έστειλε στους αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) βρίσκεται και ένας νανοδορυφόρος.

29

Ο Nanosat Atmospheric Chemistry Hyperspectral Observation System (NACHOS) είναι στην ουσία ένας προηγμένος αισθητήρας που θα καταγράφει και θα αναλύει μια σειρά από δεδομένα που συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο δορυφόρος θα τοποθετηθεί στο σκάφος που θα επιστρέψει με φορτίο από τον ISS στη Γη τον επόμενο Μάιο και σε απόσταση 480 χλμ. από την επιφάνεια της Γης θα απελευθερωθεί από το σκάφος για να αναλάβει υπηρεσία.

Ο δορυφόρος θα μπορεί να εντοπίσει την παρουσία αερίων όπως το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου σε συγκεκριμένα σημεία και περιορισμένη έκταση μικρότερη των 0,4 τετρ. χλμ. Πρόκειται για αέρια που συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αν τα αέρια εντοπιστούν στην περιοχή που βρίσκεται κάποιο ηφαίστειο θα σημάνει συναγερμός ώστε να δουν οι ειδικοί τι συμβαίνει και αν εξελίσσονται μηχανισμοί εκδήλωσης μιας έκρηξης.

29a

«Ένα ηφαίστειο που ετοιμάζεται να ξυπνήσει πιθανώς να εκπέμπει διοξείδιο του θείου πριν εκδηλωθούν σεισμικές δονήσεις που θα μπορούν να συνδεθούν με την ενεργοποίηση του. Ο εντοπισμός των αερίων θα μας δίνει μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι επίκειται μια έκρηξη αρκετά πριν αυτή συμβεί» αναφέρει ο Στιβ Λαβ, ερευνητής του  Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος  του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που είναι επικεφαλής της αποστολής NACHOS.

Επιπλέον ο δορυφόρος θα μπορεί να ελέγχει την ποιότητα του αέρα πάνω πόλεις ή πιο τοπικά σε συγκεκριμένες περιοχές πόλεων καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

6ddc19182c074200b30b6f625a7a566d ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών «αποκαλύπτεται» για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια

Ο Τουταγχαμών μας κοιτάζει μέσα από χιλιετίες, καθώς οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπό του, αποκαλύπτοντας έναν Φαραώ που μοιάζει ...
0 %