ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο κατασκευάζει η Metα με στόχο το metaverse

Η  Metα, η μητρική εταιρεία του  Facebook, ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα υπερυπολογιστή ο οποίος θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του προσεχούς εξαμήνου. Όπως αναφέρουν τα στελέχη του γίγαντα των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης ο υπερυπολογιστής που ονομάζεται Research SuperCluster (RSC) προορίζεται σε πρώτη τουλάχιστον φάση για την ανάπτυξη τεχνολογιών για τον εικονικό κόσμο του metaverse στον οποίο η Metα θέλει να αποκτήσει κυριαρχικό ρόλο όπως έχει και στα social media και για αυτό τον λόγο έχει στρέψει τη στρατηγική και τη δράση της σε αυτή τη κατεύθυνση.

Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει άμεσα δέκα χιλιάδες άτομα υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρώπη που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το metaverse.

22a

«Ευελπιστούμε ότι ο RSC θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε εξ αρχής νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως για παράδειγμα, την μετάφραση σε πραγματικό χρόνο ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και συζητούν ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας μεγάλες ομάδες ατόμων που μιλούν διαφορετική γλώσσα» αναφέρουν σε ανάρτηση τους οι επικεφαλής δημιουργίας του νέου υπερυπολογιστή.

O ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι ο κινεζικός Fugaku με ισχύ 442 petaflops. Ένα petaflop αντιστοιχεί με ένα τετράκις εκατομμύριο υπολογισμούς/δευτ. Ο Research SuperCluster της Metα έχει ισχύ 5 exaflops. Ένα exaflop αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο petaflop οπότε είναι εύκολο αντιληπτό ότι αν οι δυνατότητες του RSC είναι αυτές που αναφέρει η εταιρεία έχουμε να κάνουμε με μια νέα τεχνολογική επανάσταση. Τέτοιας ισχύος μηχανήματα θα μπορέσουν να φέρουν αφάνταστες εξελίξεις σε πολλούς τομείς από την πληροφορική μέχρι την Φυσική, την χημεία, την ιατρική, τη βιομηχανία των φαρμάκων κ.α.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %