ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Νέο ρεκόρ πυρηνικής σύντηξης στον τεχνητό Ήλιο της Κίνας

Στην κινεζική πόλη Χεφέι είναι εγκατεστημένος ο αντιδραστήρας EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) που είναι ευρύτερα γνωστός ως «κινεζικός τεχνητός Ήλιος». Τα τελευταία χρόνια στα πειράματα που γίνονται έχει επιτευχθεί η παραγωγή θερμοκρασιών πολλαπλάσιων από αυτές που επικρατούν στο μητρικό μας άστρο.

16a

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αυτές οι τρομερές θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμη και σε επίπεδα των 120 εκατ. βαθμών Κελσίου διατηρήθηκαν για χρονικό διάστημα λίγων δευτερολέπτων. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον Ήλιο είναι στον πυρήνα του και φτάνουν στους 15 εκατ. βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των κρατικών μέσω ενημέρωσης Κίνας οι επιστήμονες του EAST κατάφεραν να πετύχουν θερμοκρασίες 70 εκατ. βαθμών Κελσίου για περισσότερα από 17 λεπτά. Πιο συγκεκριμένα οι θερμοκρασίες αυτές διατηρήθηκαν για 1,056 δευτερόλεπτα. Το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια δημιουργίας μιας πηγής απεριόριστης και καθαρής ενέργειας.

16b

Το προηγούμενο ρεκόρ όσον αφορά την χρονική διάρκεια ανήκε στον αντιδραστήρα Tore Supra που το 2003 είχε καταφέρει να αναπτύξει θερμοκρασίες επίσης πέριξ των 70 εκατ. βαθμών Κελσίου για 390 δευτερόλεπτα. Ο αντιδραστήρας EAST χρησιμοποιεί δευτέριο από τη θάλασσα για τη σταθερή παροχή καθαρής ενέργειας. Θεωρείται πως το δευτέριο σε ένα λίτρο θαλασσινού νερού μπορεί να παράγει, μέσω αντιδράσεων σύντηξης, την ποσότητα ενέργειας που αντιστοιχεί σε 300 λίτρα βενζίνης.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
2
ΜΕΤΡΙΟ
1
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %