ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Αποκαλύφθηκε πανάρχαια μάχη θαλάσσιων θηρευτών

Δύο όντα βγαλμένα από κόμικ μονομάχησαν πριν από περίπου 240 εκατ. χρόνια.

Ένας γιγάντιος θαλάσσιος θηρευτής που κυκλοφορούσε στις θάλασσες της Γης πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια αποκεφαλίστηκε με ένα μόνο, βάναυσο δάγκωμα από ένα ακόμη πιο μοχθηρό θαλάσσιο ον σε μια σκηνή που περιγράφει ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση «Current Biology».

2023 03 09 2 14 16 4

Το αποκεφαλισμένο ζώο, του οποίου ο λαιμός του κόπηκε στη μέση κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανήκε στο είδος Tanystropheus hydroides – ένα θαλάσσιο ερπετό που μπορούσε να φτάσει σε μήκος τα 6 μέτρα. Ήταν ένα αρπακτικό που τρεφόταν με ψάρια και καλαμάρια σε μια τροπική λιμνοθάλασσα κατά τη Μέση Τριασική Υποπερίοδο πριν από 247 έως 237 εκατομμύρια χρόνια, μια εποχή που δεν είχαν κάνει ακόμη την κυρίαρχη εμφάνιση τους οι δεινόσαυροι.

ο T.hydroides είχε εξαιρετικά μακρύ λαιμό που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν τριπλάσιος από το σώμα του. Το αποκεφαλισμένο ζώο προήλθε από την τοποθεσία απολιθωμάτων Monte San Giorgio, η οποία βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Ιταλίας και μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα τεράστιο αρχείο αρχαίας θαλάσσιας ζωής.

long necked reptile decapitated

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επίθεση έγινε από ψηλά, με το επιτιθέμενο ον να σκύβει προς τα κάτω και να δαγκώνει στον λαιμό το T.hydroides με στόχο να το αποκεφαλίσει και γενικότερα να το εξοντώσει πολύ γρήγορα ώστε να μπορεί να το φάει στη συνέχεια.

Αν και ο μακρύς λαιμός αποτελούσε αχίλλειο πτέρνα τόσο για το T.hydroides όσο και για άλλα όντα αφού γίνονταν χάρις στο μακρύ λαιμό εύκολος στόχος των αντιπάλων τους εντούτοις ο μακρύς λαιμός αποτέλεσε ανατομικό χαρακτηριστικό διαφόρων ειδών για περίπου 175 εκατ. έτη, δεν υπήρξε δηλαδή κάποιο εξελικτικό φρένο στην ανάπτυξη μεγάλου μήκους λαιμών αφού προφανώς οι σκοποί που εξυπηρετούσε ήταν πολύ σημαντικοί.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %