Οι πτερόσαυροι, τα παλαιότερα ιπτάμενα ερπετά, πετούσαν στους ουρανούς της Αυστραλίας πριν από 107 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι παλαιοντολόγοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν δύο τμήματα από προϊστορικά κόκκαλα που είχαν βρεθεί στον Όρμο των Δεινοσαύρων – μια περιοχή γεμάτη απολιθώματα στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόρια – στη δεκαετία του 1980.
Τα δείγματα αποδείχτηκαν ότι ήταν τα αρχαιότερα απομεινάρια πτερόσαυρου που έχουν βρεθεί στη χώρα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση History Biology.
To γιγάντιο πλάσμα ήταν το πρώτο σπονδυλωτό ζώο που κατάφερε να πετάξει και συνυπήρχε με τους δεινόσαυρους στη Μεσοζωική Εποχή που ξεκίνησε πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κέρτιν του Περθ και το Μουσείο Βικτώρια στη Μελβούρνη εξέτασαν τα κόκκαλα, ένα εκ των οποίων προερχόταν από πτερόσαυρο με άνοιγμα φτερών πάνω από δύο μέτρα. Σε κάποιους πτερόσαυρους, το άνοιγμα φτερών μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 10 μέτρα.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Αντέλ Πέντλαντ από το Πανεπιστήμιο Κέρτιν, είπε στο CNNi ότι τα γιγάντια πλάσματα πετούσαν πάνω από την Αυστραλία δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν, παρά τις δύσκολες συνθήκες της Κρητιδικής Περιόδου (από 145 μέχρι 66 εκατομμύρια χρόνια πριν), όταν η Βικτώρια βρισκόταν στο σκοτάδι για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες.
«Η Αυστραλία τότε ήταν πιο νότια απ’ ό,τι σήμερα», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η περιοχή όπου βρέθηκαν τα δύο δείγματα εκείνη την εποχή θα βρισκόταν στον πολικό κύκλο.
Λιγότερα από 25 απολιθώματα πτεροσαύρων, που ανήκουν σε τέσσερα διαφορετικά είδη, έχουν βρεθεί στην Αυστραλία από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Συγκριτικά, σε περιοχές όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 απολιθώματα.
Πηγή: CNN GREECE