ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Οι Νεάντερταλ λάτρευαν θαλασσινό που σήμερα αξίζει 10 ευρώ το κιλό

png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAAEAAAABCAQAAAC1HAwCAAAAC0lEQVR42mNkYAAAAAYAAjCB0C8AAAAASUVORK5CYII=Οι Νεάντερταλ ζούσαν πριν 90.000 χρόνια. Αυτοί που είχαν κάνει σπίτι τους παραθαλάσσια σπηλιά στη σημερινή Πορτογαλία, απολάμβαναν να τρώνε κάτι που τη σήμερον ημέρα θέλουμε 10 ευρώ το κιλό για να αγοράσουμε: καφέ καβούρια.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 7/2 στο Frontiers in Environmental Archaeology.

AA17cufK

Τονίζεται πως το εύρημα θεωρείται σημαντικό, καθώς ανατρέπει τη μακροχρόνια αντίληψη ότι η γεύση των θαλασσινών που είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου) ήταν ένας από τους μοναδικούς παράγοντες που έκαναν τους Homo sapiens πιο έξυπνους από άλλους προϊστορικούς ανθρώπους.

Όπως οι Νεάντερταλ.

“Τα αποτελέσματά μας προσθέτουν ένα επιπλέον καρφί στο ‘φέρετρο’ της παρωχημένης αντίληψης ότι οι Νεάντερταλ ήταν πρωτόγονοι κάτοικοι σπηλαίων, που μετά βίας μπορούσαν να αποκτήσουν τα προς το ζην από το σφάξιμο μεγάλων θηραμάτων” δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Mariana Nabais, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Καταλανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοοικολογίας και Κοινωνικής Εξέλιξης.

Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έκαναν ανασκαφές στο Gruta da Figueira Brava, περίπου 32 χιλιόμετρα νότια της Λισαβόνας, βρήκαν και υπολείμματα οστρακοειδών. Υπήρχαν διάφορα, αλλά τα περισσότερα ήταν υπολείμματα κελύφους και λαβίδας από το καφέ καβούρι. Που κοστίζει 10 ευρώ το κιλό.

Επιστημονικά γνωστό ως Cancer pagurus, το καφέ καβούρι είναι είδος που εξακολουθεί να καταναλώνεται συνήθως σήμερα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

AA17cufK 1 scaled

Η τελευταία μελέτη βρήκε ότι οι Νεάντερταλ κυνηγούσαν κυρίως μεγαλύτερα ενήλικα καβούρια, υποδηλώνοντας ότι επέλεγαν βάσει μεγέθους. Το κέλυφος είναι πλάτους περίπου 16 εκατοστών, ενώ κάθε καβούρι έχει 200 γραμμάρια κρέατος.

Πηγή: NEWS247

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %