ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Δεινόσαυρος «μπουλντόγκ» ζούσε σε όαση της Σαχάρας

Η μελέτη απολιθωμάτων που εντοπίστηκαν στην όαση Μπαχαρίγια στην δυτική πλευρά της Σαχάρα στην Αίγυπτο αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός άγνωστου είδος σαρκοφάγου δεινοσαύρου με παράξενη όψη. Με  δημοσίευση  τους στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο για ένα δεινόσαυρο μήκους έξι μέτρων που η όψη του θυμίζει μπουλντόγκ.

39

Ο δεινόσαυρος που ζούσε πριν από περίπου 98 εκατ. έτη κινούνταν σύμφωνα με τους ερευνητές στα δύο του πόδια και τα άνω του άκρα ήταν μικρά, έμοιαζε δηλαδή με ένα μικρού μεγέθους Τυραννόσαυρο. Δεν έχει δοθεί ακόμη επιστημονική ονομασία στο νέο είδος αλλά διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην οικογένεια των αβελίσαυρων που άκμασε στη Κρητιδική περίοδο, πριν από 145-66 εκατ. έτη.

Οι αβελίσαυροι είχαν παρουσία σε όλες τις περιοχές και ηπείρους του πλανήτη αλλά περιέργως δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα κανένα εύρημα τους τόσο στην Αίγυπτο όσο και γενικότερα στο βορειοανατολική Αφρική για αυτό η ανακάλυψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

 Εκτός από αυτό το άγνωστο μέχρι σήμερα είδος στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η όαση Μπαχαρίγια έχει διαπιστωθεί ότι ζούσαν και άλλοι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι τα σαρκοφάγα είδη που ζούσαν εκεί προσαρμόστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε το κάθε ένα να κυνηγά διαφορετικά θηράματα και έτσι να μην υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στην αναζήτησης τροφής με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %