ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Αρχαίος συγγενής της καμηλοπάρδαλης έπαιζε… κεφαλιές

Ακόμη ένα εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε στον παλαιοντολογικό παράδεισο της Κίνας η οποία έχει διαπιστωθεί ότι ήταν ένας τόπος που ζούσε μια τεράστια ποικιλία δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαμε μέχρι σήμερα.

38a

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μελέτησε απολιθώματα που βρέθηκαν σε μια περιοχή της νοτιοδυτικής Κίνας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα αυτά ανήκουν σε ένα άγνωστο συγγενικό είδος της καμηλοπάρδαλης που ζούσε πριν από 17 εκατ. έτη.

Το είδος αυτό ονομάστηκε  Discokeryx xiezhi και δεν διέθετε τον μακρύ λαιμό των σημερινών καμηλοπαρδάλων. Διέθετε όμως ένα μοναδικό ανατομικό χαρακτηριστικό και πιο συγκεκριμένα στο πάνω μέρος του κρανίο του είχε σχηματιστεί εξελικτικά μια οστέινη στρογγυλή «ασπίδα» αποτελούμενη από ένα προστατευτικό στρώμα κερατίνης παρόμοιο με αυτό που έχουν τα κέρατα των ταύρων και των κριαριών.

38

 Με  δημοσίευση  τους στην επιθεώρηση «Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτά τα προϊστορικά ζώα έπαιζαν… κεφαλιές. Με απλά λόγια τα αρσενικά χτυπούσαν με δύναμη τα κεφάλια τους με τον νικητή της κάθε αναμέτρησης να παίρνει προβάδισμα στο ζευγάρωμα.

Ανάλογη συμπεριφορά έχουν και οι σημερινές καμηλοπαρδάλεις με τις αρσενικές να μην χτυπούν βέβαια τα μικρά και ευαίσθητα πλέον κεφάλια τους αλλά να χρησιμοποιούν ως όπλο τον μακρύ λαιμό τους για να εξουδετερώσουν τους ανταγωνιστές τους στην πρόσβαση στα θηλυκά.

38b

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %