ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Τεράστιος δεινόσαυρος πέθανε βήχοντας και έχοντας υψηλό πυρετό

Η ανακάλυψη ενός δεινόσαυρου είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα είδηση. Όταν ο δεινόσαυρος αυτός έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η είδηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι λοιπόν η ανακάλυψη ενός διπλόδοκου, ενός εκ των μεγαλύτερων δεινοσαύρων και γενικότερα ζώων που πάτησαν το πόδι τους στη Γη θα ήταν από μόνη της σημαντική.

23b

Στην περίπτωση ενός διπλόδοκου που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ το σημαντικό δεν είναι ο εντοπισμός του αλλά το γεγονός ότι οι επιστήμονες που τον μελέτησαν αναφέρουν ότι έπασχε από μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Ο διπλόδοκος είχε ανακαλυφθεί την δεκαετία του 1990 σε μια νοτιοδυτική περιοχή της πολιτείας της Μοντάνα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ομάδα παλαιοντολόγων παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που έκαναν σε αυτόν. Αν και δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για θηλυκό ή αρσενικό οι ερευνητές ονόμασαν τον δεινόσαυρο «Ντόλι». Είχε μήκος 18 μέτρων και όταν πέθανε ήταν σε ηλικία 15-20 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η λοίμωξη που αντιμετώπιζε ο δεινόσαυρος είχε χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της γρίπης ή της πνευμονίας. Είχε δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, φτέρνισμα και υψηλό πυρετό. Η μελέτη των απολιθωμάτων και οι ειδικότερα οι αξονικές τομογραφίες που έκαναν σε αυτά έδειξαν ότι η λοίμωξη κάποια στιγμή επεκτάθηκε και υπήρξε προσβολή των οστών του αυχένα της Ντόλι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ασθένεια ταλαιπωρούσε για χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους τον δεινόσαυρο οδηγώντας τον τελικά στον θάνατο. Οι ερευνητές αναζήτησαν μια πιθανή αιτία για την πηγή της λοίμωξης αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κάτι και πιθανολογούν ότι οι συνθήκες στην περιοχή που ζούσε η Ντόλι ίσως να έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %