ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Ένα από τα παλαιότερα ανθρώπινα απολιθώματα

Απολιθώματα που είχαν βρεθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στο Omo National Park της νοτιοδυτικής Αιθιοπίας (εξ ου είναι γνωστά ως Omo bones) ενημέρωσαν τον πλανήτη πως ο σύγχρονος άνθρωπος τελικά, δεν περπατάει στη γη τα τελευταία 195.000 χρόνια, αλλά υπήρχε και πριν 200.000 χρόνια. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature αποκαλύπτει ότι υπήρχαμε ακόμα νωρίτερα, καθώς τα λείψανα που βρέθηκαν είναι παλαιότερα της ηφαιστειακής έκρηξης που έπληξε την περιοχή (βλ. Αιθιοπικό ρήγμα) πριν 233.000 χρόνια.

19b 1

Fact: τα οστά του πρωτόγονου Homo Sapiens εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αφρική πριν 300.000 χρόνια, με εγκεφάλους που ήταν μεγαλύτεροι των τωρινών. Σύμφωνα με το Conversation πριν 200.000 χρόνια εμφανίστηκαν οι ανατολικά σύγχρονοι Homo Sapiens (και από την Αφρική μετακινήθηκαν σε όλον τον κόσμο) και πριν 100.000 χρόνια ο εγκέφαλος είχε το σχήμα και το μέγεθος που έχει ο σημερινός.

Η σύγκριση γενετικών διαφορών στο DNA του σύγχρονου ανθρώπου και του αρχαίου Αφρικανού δείχνει πως ο πρόγονος μας έζησε προ 260 με 350 χιλιάδες χρόνια -και ότι όλοι οι άνθρωποι που ζούμε σήμερα καταγόμαστε από αυτόν. Παρεμπιπτόντως, στην Αφρική εμφανίστηκαν και οι πρώτοι άνθρωποι πριν 2.000.000 χρόνια.

Πάμε τώρα, και στα τελευταία νέα

H ηφαιστειολόγος του University of Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Céline Vidal δήλωσε ότι “τα απολιθώματα ήταν κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας, που ήταν πολύ λεπτόκοκκη με τις ραδιομετρικές τεχνικές”. Εξήγησε πως η ομάδα της κατάλαβε ότι αν μπορούσε να χρονολογήσει με ακρίβεια τις ηφαιστειακές εκρήξεις, θα μπορούσε να είναι ακριβής και με τα απολιθώματα.

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα πετρωμάτων από ηφαιστειακά κοιτάσματα και αναλύθηκαν σε μέγεθος κάτω του χιλιοστού, με την κυρία Vidal να λέει ότι “κάθε έκρηξη έχει το δικό της δαχτυλικό αποτύπωμα, τη δική της εξελικτική ιστορία κάτω από την επιφάνεια. Με τη ‘σύνθλιψη’ του βράχου, ελευθερώνονται ορυκτά και έτσι μπορούμε να χρονολογήσουμε και να αναγνωρίσουμε τη χημική τους σύσταση που τα κρατά ‘δεμένα’”.

Κατά το Live Science η ανάλυση έδειξε ότι τα δείγματα σχετίζονται με την έκρηξη του ηφαιστείου Shala, 400 χιλιόμετρα μακριά που τη σήμερον ημέρα είναι η βαθύτερη λίμνη και ο μεγαλύτερος κρατήρας στην Αιθιοπία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η έκρηξη συνέβη πριν από 230.000 χρόνια. “Είναι πιθανό τα απολιθώματα να είναι πολύ μεγαλύτερα, σε ηλικία. Η προσέγγιση μας παρέχει μια νέα ελάχιστη ηλικία του πρώτου Homo Sapiens που προήλθε από την Αφρική (σ.σ. γεγονός που έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας).

19 1

Η πρόκληση παραμένει να δώσουμε το ανώτατο όριο. Η μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης είναι πάντα σε ισχύ και ως εκ τούτου αλλάζουν διαρκώς τα όρια και τα χρονοδιαγράμματα, όσο βελτιώνεται το επίπεδο της κατανόηση μας”. Τόνισε και ότι “τα απολιθώματα δείχνουν πόσο ανθεκτικοί είναι οι άνθρωποι. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επιβιώσαμε, ακμάσαμε και μεταναστεύσαμε σε περιοχή που ήταν τόσο επιρρεπής σε φυσικές καταστροφές.

Και μάλλον δεν είναι συμπτωματικό ότι οι πρώτοι μας πρόγονοι έζησαν σε μια γεωλογικά ενεργή κοιλάδα, με ρήγμα -που συγκέντρωνε τις βροχοπτώσεις σε λίμνες και παρείχε γλυκό νερό, που ‘τραβούσε’ τα ζώα και ήταν φυσικός δρόμος μετανάστευσης”.

Πηγή: NEWS247

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %