ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Βρέθηκε απολιθωμένος “θαλάσσιος δράκος” τεραστίων διαστάσεων

Με μια εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθαν αντιμέτωποι εργαζόμενοι στο Φυσικό καταφύγιο Rutland κοντά στο Λέστερ.

18a

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021, κατά τη διάρκεια εργασιών σε δεξαμενή εργαζόμενος είχε εντοπίσει κάτι ασυνήθιστο να ξεπροβάλλει από τη λάσπη.

Δεν ήταν δεινόσαυρος, αν και το μέγεθος του ευρήματος θύμιζε κάτι τέτοιο. Όπως ανακάλυψαν αργότερα, ήταν τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός θαλάσσιου αρπακτικού μήκους δέκα μέτρων που ονομάζεται ιχθυόσαυρος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο του είδους του που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κοίταξα κάτω σε αυτό που φαινόταν σαν πέτρες στη λάσπη και είπα ότι αυτό φαίνεται σαν κάτι οργανικό, λίγο διαφορετικό», είπε ο Ντέιβις, εργαζόμενος στο Rutland στο BBC. «Τότε είδαμε κάτι που έμοιαζε σχεδόν με γνάθο».

Ομάδα παλαιοντολόγων βρέθηκε αργότερα στην περιοχή για να μελετήσει το εύρημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ιχθυόσαυρο.

AASC9KX

Οι ιχθυόσαυροι ήταν θερμόαιμοι θαλάσσιοι θηρευτές που ανέπνεαν στον αέρα και δεν μοιάζουν με τα δελφίνια. Μπορούσαν να φτάσουν τα 25 μέτρα μήκος. Ζούσαν μεταξύ 250 και 90 εκατομμυρίων ετών πριν.

Ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα στη βρετανική παλαιοντολογική ιστορία

Ο Ντιν Λόμαξ, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έφτασε στο σημείο για να ηγηθεί της προσπάθειας της ανασκαφής. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ανακάλυψη «πραγματικά άνευ προηγουμένου» και -λόγω του μεγέθους και της πληρότητάς της- «ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα στη βρετανική παλαιοντολογική ιστορία».

«Συνήθως σκεφτόμαστε ιχθυόσαυρους και άλλα θαλάσσια ερπετά που ανακαλύπτονται κατά μήκος της ακτής του Jurassic στο Dorset ή στην ακτή του Γιορκσάιρ, όπου πολλά από αυτά είναι εκτεθειμένα από τη διάβρωση των βράχων. Εδώ στην ενδοχώρα είναι πολύ ασυνήθιστο»”

Το Ράτλαντ απέχει περισσότερα από τριάντα μίλια από την ακτή, αλλά πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια η υψηλότερη στάθμη της θάλασσας ή ταν άλλη και καλυπτόταν από έναν ρηχό ωκεανό.

18

Όταν η στάθμη του νερού στη δεξαμενή Rutland μειώθηκε ξανά στα τέλη του καλοκαιριού του 2021, μια ομάδα παλαιοντολόγων ήρθε για να κάνει ανασκαφές. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αφαίρεση του τεράστιου κρανίου.

Ένα μεγάλο κομμάτι πηλού που περιείχε το κεφάλι του ιχθυόσαυρου σκάφτηκε προσεκτικά πριν καλυφθεί με γύψο και τοποθετηθεί σε ξύλινους νάρθηκες.

Το εύρημα, βάρους σχεδόν ενός τόνου, βγήκε από τη λάσπη και τώρα θα εξεταστεί περαιτέρω.

Η Anglia Water, η οποία διαχειρίζεται τη δεξαμενή Rutland, αναζητά τώρα χρηματοδότηση για να μπορέσει ο ιχθυόσαυρος να παραμείνει στην περιοχή και να τον απολαύσει το ευρύ κοινό.

«Πολλοί άνθρωποι νόμιζαν ότι τους κάνω πλάκα όταν τους είπα ότι είχα βρει ένα μεγάλο θαλάσσιο ερπετό στη δουλειά», είπε ο Ντέιβις. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα το πιστέψουν μέχρι να βγει στην τηλεόραση».

Πηγή: NEWS247

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %