ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Οι Νεάντερταλ έκαναν πριν από εμάς αποψιλώσεις δασών

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι οι Νεάντερταλ παρά το γεγονός ότι είχαν καταφέρει να επιβιώνουν για εκατοντάδες χιλιάδες έτη κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν ένα «άγριο» χαμηλής νοημοσύνης και ικανοτήτων ανθρώπινο είδος. Τα τελευταία χρόνια πλήθος ευρημάτων και μελετών έχουν ανατρέψει αυτή την εικόνα δείχνοντας ότι αυτό το συγγενικό μας είδος (θεωρούνται ξαδέλφια μας) είχε περισσότερο… μυαλό από όσο πιστεύαμε και γενικότερα είχε αναπτύξει ένα πολιτισμό πολύ πιο προηγμένο από όσο φαινόταν με βάση τα παλαιότερα δεδομένα.

14a

Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την γερμανική πόλη της Λειψίας στη μεσοπαγετώδη επόχη Εΐμια πριν από 130-150 χιλιάδες έτη μετά την υποχώρηση των παγετώνων εκείνης της περιόδου σχηματίστηκαν πολλές μικρές λίμνες που περιβάλλονταν από πυκνά δάση. Πριν την δημιουργία των παγετώνων ζούσαν εκεί Νεάντερταλ οι οποίοι φυσικά εγκατέλειψαν την περιοχή αλλά επέστρεψαν όταν οι πάγοι υποχώρησαν. Προηγούμενα ευρήματα έχουν δείξει ότι μετά την υποχώρηση των πάγων είχαν δημιουργηθεί κοινότητες Νεάντερταλ σε αυτή την περιοχή οι οποίες υπήρξαν εκεί για περίπου δύο χιλιάδες έτη.

Ομάδα ερευνητών από τo ολλανδικό  Πανεπιστήμιο του Leiden  με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» αναφέρει ότι γύρω από τις λίμνες υπήρχαν δάση από πεύκα και σημύδες που είναι μεγάλα σε ύψος φυλλοβόλα δέντρα. Οι ερευνητές εντόπισαν ευρήματα που δείχνουν ότι κάποια σημεία των δασών είχαν αποψιλωθεί το επίμαχο χρονικό σημείο που ζούσαν εκεί οι Νεάντερταλ.

14b

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πριν από 125 χιλιάδες έτη συνέβη αυτή η αποψίλωση για την οποία οι ερευνητές υποδεικνύουν ως υπεύθυνους τους Νεάντερταλ. Υπάρχουν ίχνη χρήσης εργαλείων αλλά και πυρκαγιάς με τους ερευνητές να μην είναι ακόμη απολύτως βέβαιοι αν οι Νέαντερταλ έβαλαν σκόπιμα τις πυρκαγιές αυτές και έκοψαν τα δέντρα με τα εργαλεία τους επίσης για να ανοίξουν χώρο ή αν η αποψίλωση ήταν απλά μια συνέπεια του τρόπου ζωής τους. Αν πάντως εντοπιστούν νέα ευρήματα που να επιβεβαιώνουν την σκόπιμη αποψίλωση θα έχουμε την αρχαιότερη γνωστή τέτοιου είδους παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές όταν συνέβη η αποψίλωση την θέση των μεγάλων δέντρων πήρε χαμηλή βλάστηση και όταν κάποια οι Νεάντερταλ εγκατέλειψαν τελικά ξανά την περιοχή το δάσος επεκτάθηκε και πάλι και κάλυψε το κενό που είχε δημιουργηθεί.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

32211048707 55060197ca b ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Όταν το 2021 δημοσιοποιήθηκε η ανακάλυψη απολιθωμένων αποτυπωμάτων ποδιών στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, συντάραξε τον κόσμο της αρχαιολογίας. ...
0 %