ΠαρΑθυρο στο ΣΥμπαν

"Κάπου, κάτι απίστευτο περιμένει να γίνει γνωστό" - Carl Sagan

HORT

Hellenic online robotic telescope

Ζωντανή παρατήρηση μέσω Internet

Μία νέα εποχή ξεκίνησε στην αστρονομία όταν ο Γαλιλαίος πριν από τέσσερις αιώνες έστρεψε το τηλεσκόπιο του στον ουρανό. Με το πέρασμα του χρόνου, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούσαν όλο και πιο εξελιγμένα όργανα για παρατηρήσεις – μεγαλύτερα και καλύτερα τηλεσκόπια. Αργότερα άρχισαν να χρησιμοποιούν με επιτυχία και την νέα τεχνολογική καινοτομία της φωτογράφισης. Έπειτα και πριν από 50 χρόνια ήρθαν τα πρώτα διαστημόπλοια που πρόσφεραν εικόνες από τη Σελήνη και τους πλανήτες. Τελικά ήρθαν τα Διαστημικά Τηλεσκόπια Hubble, Spitzer, WISE, Herschel, κ.α. και σύντομα το James Webb, τα οποία μας παρέχουν βαθύτερη διεισδυτικότητα στο αχανές Σύμπαν.

Όμως η πραγματική επανάσταση στην αστρονομία ξεκίνησε με τις εξιδεικευμένες αστρονομικές κάμερες CCD & DSLR και την ευρεία χρήση του διαδικτύου. Αυτά επέτρεψαν σε ερασιτέχνες, και μη, να παρατηρούν και να φωτογραφίζουν ουράνια σώματα, τα οποία ήταν πριν λίγα χρόνια μόνο “προσβάσιμα” από τα μεγαλύτερα Αστεροσκοπεία και Διαστημικά Τηλεσκόπια του κόσμου.

Αστροφωτογραφίες μας

Οι κάμερες CCD & DSLR μας επέτρεψαν να κάνουμε πραγματική επιστήμη το χόμπι μας. Με αυτή τη σύγχρονη τεχνολογία μπορείτε να παρατηρήσετε χωρίς να βρίσκεστε κοντά στο τηλεσκόπιο, θα μπορούσατε να είστε ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε το ρομποτικό τηλεσκόπιο ούτε να κάνετε πολική ευθυγράμμιση. Μόνο ένα πράγμα πρέπει να κάνετε – καθίστε αναπαυτικά μπροστά στον υπολογιστή σας, συνδεθείτε στο Ίντερνετ και απολαύστε την Αστροφωτογράφιση.  

Αφού προετοιμάσετε το σχέδιο παρατήρησης σε ένα καλοσχεδιασμένο περιβάλλον μέσω της Ιστοσελίδας μας, θα μπορείτε να δώσετε τις εντολές για τον άμεσο εντοπισμό του αστρονομικού στόχου και να το στοχεύσετε “κλειδώνοντάς” το. Έπειτα, θα επιλέγεται τα ειδικά φίλτρα και τον χρόνο έκθεσης δίνοντας την εναρκτήρια εντολή συλλογής φωτονίων από το ουράνιο σώμα.  

Η Αστροφωτογράφιση ξεκίνησε! Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την μετέπειτα επεξεργασία των bits που συλλέχθηκαν τα βράδια. Stacking, processing, binning, sharpening κ.α θα σας καθηλώσουν στη διάρκεια της ημέρας, και πάντα υπό την επιτήρησή μας για καλύτερα οπτικά αποτελέσματα, προσδίδοντάς σας χαρά και πάθος για ένα συναρπαστικό τελικό αποτέλεσμα, το οποίο, καλά μαντέψατε, θα είναι αποκλειστικά δικό σας!

Εσείς θα έχετε τραβήξει τις φωτογραφίες και εσείς θα είστε ο τελικός αποδέκτης και Αστροφωτογράφος που με χαρά θα μπορέσει να δείξει, να εκτυπώσει και να δημοσιεύσει το δημιούργημά του προερχόμενο από τα βάθη του Σύμπαντος. Φανταστικό, έτσι;

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Copyright: Όλες οι αστροφωτογραφίες αποτελούν πνευματική  ιδιοκτησία του Greekastronomy και έχουν τραβηχτεί με εξοπλισμό ειδικά σχεδιασμένο για αυτή την εργασία. Η οποιαδήποτε χρήση αυτών απαγορεύεται αυστηρά χωρίς την άδεια αναδημοσίευσης του Greekastronomy.

X
0,00 €