ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ακουμπήσαμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας

Πρόκειται για το Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με ένα ισχυρό πύραυλο Delta IV Heavy της United Launch Alliance. Και ναι αυτή είναι η πιο καλή προσπάθεια των ανθρώπων να ακουμπήσουν τον Ήλιο και τα κατάφεραν.

Κανένα άλλο μηχάνημα φτιαγμένο από τον άνθρωπο δεν έχει πλησιάσει τόσο κοντά το άστρο μας. Κατά την κοντινότερη προσέγγισή του, θα πετάξει με ταχύτητα περίπου 700.000 χιλιομέτρων την ώρα μόνο έξι εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, επτά φορές κοντύτερα από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα.

Το Parker αποτελεί το alter ego των δίδυμων σκαφών Voyager της NASA. Τα τελευταία είναι τα ανθρώπινα κατασκευάσματα που έχουν ταξιδέψει πιο μακριά από τον Ήλιο (και τη Γη) από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα, αφήνοντας πίσω τους την ηλιακή «επικράτεια», δηλαδή την περιοχή του διαστήματος μέχρι την οποία φθάνει η «ανάσα» του Ήλιου, ο ηλιακός άνεμος. Μία περιοχή που φυσικά τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει. Το σκάφος όμως αυτό είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να αντέχει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του ήλιου.

Το Parker Solar Probe έχει πλησιάσει την «καρδιά» του ηλιακού συστήματός μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη μηχανή.

Το έως τώρα ρεκόρ κοντινότερης διέλευσης από τον Ήλιο κατέχει η διαστημοσυσκευή Helios 2, που το 1976 έφθασε σε απόσταση περίπου 43 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατ. χλμ.).

«Φθάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ήλιο. Όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτή σχηματίστηκε, έτσι και το άγγιγμα του Ήλιου αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα», ανέφερε η δρα Νίκολα Φοξ, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA.

Στην πραγματικότητα -αν και το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να το δει αυτό- είναι ένα άκρως δυναμικό άστρο με έντονη μαγνητική δραστηριότητα, με απανωτές εκρήξεις και ισχυρές εκτινάξεις ακτινοβολίας προς κάθε κατεύθυνση. Η «ατμόσφαιρά» του αγκαλιάζει ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα και επηρεάζει τόσο τη Γη όσο και τους άλλους πλανήτες και δορυφόρους.

Πηγή: RATPACK

———————————————–

Το σκάφος Parker Solar Probe της NASA “άγγιξε” για πρώτη φορά τον Ήλιο

Το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί μέχρι σήμερα, το Parker Solar Probe, έμεινε στην ιστορία με την πεντάωρη κατάδυση στο ηλιακό στέμμα, την εξωτερική δηλαδή ηλιακή ατμόσφαιρα.

28b

«Φτάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα “άγγιξε” τον Ήλιο. Όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν τον τρόπο που σχηματίστηκε, έτσι και η προσέγγιση του Ήλιου αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε σημαντικές πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα» δήλωσε η Νίκολα Φοξ, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA.

Το επίτευγμα, που Η NASA χαρακτήρισε ιστορικό, συνέβη στις 28 Απριλίου 2021. Μετά από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων που κατέγραψε το σκάφος, ανακοινώθηκε η επιτυχημένη αποστολή σε συνέντευξη Τύπου του συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Physical Review Letters.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Τζάστιν Κάσπερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, «το γεγονός σηματοδοτεί την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αποστολής Parker και μία νέα εποχή για την κατανόηση της φυσικής του ηλιακού στέμματος».

28a 1

Η αποστολή, κόστους 1,5 δισ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε το 2018 και σήμερα κινείται στην τροχιά του Ήλιου με την αστρονομική ταχύτητα των 500.000 χλμ/ώρα. Πλησιάζει το άστρο όλο και πιο κοντά σε κάθε περιστροφή, ενώ προστατεύεται από τις ακραίες θερμοκρασίες μέσω μιας θερμικής ασπίδας.

Τον περασμένο Απρίλιο, ξεπέρασε το «όριο Alfven», σε ύψος περίπου 13 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ορατή επιφάνεια του Ήλιου (τη φωτόσφαιρα).

Το ηλιακό στέμμα κρύβει ένα μυστήριο που ζητά εξήγηση, καθώς η θερμοκρασία του, που φτάνει τους εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι στην ορατή επιφάνεια του Ήλιου, η οποία παραμένει σχετικά δροσερή στους 6.000 βαθμούς.

Το 2025 προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα.

Οι πληροφορίες που θα συλλέξει θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων στη βελτίωση των προγνωστικών μοντέλων για τις ηλιακές καταιγίδες που ενίοτε απειλούν τη Γη.

Πηγή: IN2LIFE

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
4
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
1
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %