WEBB SPACE TELESCOPEΔΙΑΣΤΗΜΑ

James Webb Telescope: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν την εκτόξευση

Η ανθρώπινη ελπίδα σε ένα πύραυλο

Το James Webb Space Telescope είναι τα ισχυρότερο διαστημικό παρατηρητήριο που έχει δημιουργήσει ποτέ ο άνθρωπος και μετά από δεκαετίες αναμονής, θα εκτοξευτεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα μηχανικής, το οποίο θα μπορέσει να κοιτάξει 13 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο, απαντώντας σε μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα των επιστημόνων. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το JWST και για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό για την ανθρωπότητα.

26a 1

Καταρχάς, όσον αφορά το ίδιο το JWST, το κεντρικό του κομμάτι είναι ένας τεράστιος καθρέφτης 6.5 μέτρων που αποτελείται από 18 μικρότερα εξάγωνα κομμάτια. Είναι κατασκευασμένα από βηρύλλιο επικαλυμμένο με χρυσό, ικανό να αντανακλά την υπέρυθρη ακτινοβολία από τα βάθη του σύμπαντος. Διαθέτει επίσης 4 επιστημονικά όργανα τα οποία θα απεικονίζουν τα κοσμικά αντικείμενα και μέσα φασματογραφίας θα αναλύουν το φως στα ξεχωριστά του μήκη κύματος για να μπορούν οι επιστήμονες να μελετήσουν τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της κοσμικής ύλης.

Τόσο ο καθρέφτης όσο και τα όργανα, προστατεύονται από αντιηλιακή ασπίδα πέντε στρωμάτων η οποία όταν ξεδιπλωθεί θα έχει το μέγεθος ενός γηπέδου του τένις. Οι μεμβράνες της είναι κατασκευασμένες από kapton, ένα υλικό γνωστό για τη μεγάλη θερμική αντοχή του και σταθερότητά του σε μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Να σημειώσουμε πως η πλευρά της ασπίδας που θα κοιτάει τον Ήλιο θα αναπτύσσει θερμοκρασίες έως και 110 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την άλλη πλευρά της οι θερμοκρασίες θα αγγίζουν τους -236 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, το τηλεσκόπιο θα έχει και μία βάση που περιέχει όλα τα υποσυστήματα για ηλεκτρική ενέργεια, πρόωση, επικοινωνίες, θέρμανση και επεξεργασία δεδομένων.

Το JWST θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση περίπου 1.6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, τέσσερις φορές την απόσταση της Σελήνης δηλαδή από τη Γη. Σε αντίθεση με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, το JWST θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, με την αντιηλιακή ασπίδα να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στον καθρέφτη και τον Ήλιο.

Το JWST θα ακολουθεί την τροχιά της Γης, με τον πλανήτη μας να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στον Ήλιο και το JWST. Έτσι, θα βρίσκεται πάντα στη νυχτερινή πλευρά του πλανήτη. Θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα να φτάσει αυτό το σημείο, γνωστό και ως δεύτερο σημείο Lagrange (L2).

26c

Επειδή το τεράστιο μέγεθος του τηλεσκοπίου δεν του επιτρέπει να χωρέσει σε κανένα κώνο πυραύλου, σχεδιάστηκε για να μεταφερθεί διπλωμένο, εμπνευσμένο από τα ιαπωνικά origami. Το ξεδίπλωμά του σε τροχιά θα είναι μία από τις πιο περίπλοκες επιχειρήσεις της NASA. Περίπου 30 λεπτά μετά την εκτόξευση, θα αναπτυχθούν η κεραία επικοινωνιών και τα ηλιακά πάνελ. Την έκτη μέρα και αφού έχει περάσει από τη Σελήνη θα ακολουθήσει το ξεδίπλωμα της αντιηλιακής ασπίδας, ένας περίπλοκος μηχανισμός που συμπεριλαμβάνει καλώδια μήκους 400 μέτρων. Τη δεύτερη εβδομάδα, θα αναπτυχθούν και οι καθρέφτες. Μετά από έξι μήνες ρυθμίσεων, το τηλεσκόπιο θα είναι έτοιμο για λειτουργία.

26b 1

Το 50% του χρόνου παρατηρήσεων θα το αφιερώσει στην εξερεύνηση των πρώτων στιγμών της κοσμικής ιστορίας του σύμπαντος, μόλις λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, αποκαλύπτοντας πώς σχηματίστηκαν τα πρώτα άστρα και γαλαξίες και πώς εξελίχθηκαν, ενώ εξίσου σημαντικός είναι και ο εντοπισμός εξωπλανητών για τους οποίους θα μπορεί να εξερευνήσει την πιθανότητα να φιλοξενούν ζωή μελετώντας τις ατμόσφαιρές του. Επιπλέον, με το JWST θα μπορέσουμε να μελετήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αντικείμενα στο δικό μας Ηλιακό σύστημα, όπως ο Άρης και η Ευρώπη.

26d

Η ιστορία του JWST ξεκινά από τη δεκαετία του ‘90, όταν οι αστρονόμοι αναζητούσαν το τηλεσκόπιο που θα διαδεχθεί το Hubble. Η κατασκευή του JWST ξεκίνησε το 2004 και ενώ η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί αρχικά για το 2007, οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα του project μας έφτασε μέχρι σήμερα, μετά από δεκάδες αναβολές και μεταφορές του προγράμματος. Πρόκειται για μία τεράστια διεθνή συνεργασία, με πάνω από 10.000 άτομα που εργάστηκαν στο project και ένα budget που τελικά έφτασε τα $10 δισεκατομμύρια. Η αποστολή του James Webb Space Telescope θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια, αλλά όπως και με το Hubble όλοι ελπίζουν να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να μας προσφέρει άπλετη γνώση για πολλά χρόνια ακόμα.

Κείμενο: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Πηγή: UNBOXHOLICS

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
5
ΝΑΙ
0
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %