ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Εκτοξεύτηκε τριπλό διαστημικό τηλεσκόπιο που θέλει να λύσει τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος

Το πρωί της Τετάρτης εκτοξεύτηκε η αποστολή IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) της NASA. Ένας δορυφόρος μεγέθους παρόμοιου με ένα ψυγείο θα ενσωματώνει τρία τηλεσκόπια τα οποία θα κάνουν παρατηρήσεις για τα δύο πιο δυναμικά και μυστηριώδη κοσμικά αντικείμενα, τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίου.

23a

Τα τρία τηλεσκόπια θα μελετήσουν την πόλωση της ακτινοβολίας Χ που εκπέμπονται από τα αέρια που περιβάλλουν τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίου. Τα αέρια αυτά θερμαίνονται από την αλληλεπίδραση τους με τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίου με αποτέλεσμα η θερμοκρασία τους να φτάνει ακόμη και τους ένα εκατ. βαθμούς Κελσίου.

Η μελέτη των δεδομένων που θα συλλέξουν τα τηλεσκόπια της αποστολής θα ρίξουν φως τόσο στο περιβάλλον που υπάρχει γύρω από αυτά τα αντικείμενα όσο και σε κάποια από τα φαινόμενα που παράγονται από την δραστηριότητα τους.

23b

Τα τρια τηλεσκόπια του IXPE θα προσπαθήσουν να αποκαλύψουν τι συμβαίνει στον μυστηριώδη κόσμο των μαύρων τρυπών και των άστρων νετρονίων.

Η αποστολή θα μελετήσει επίσης και ορισμένα ακόμη  εξωτικά αντικείμενα και δομές του Σύμπαντος. Ένα από αυτά είναι το νεφέλωμα Crab που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,5 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα κοσμικό νέφος που αποτελεί υπόλειμμα μιας άστρικής έκρηξης, ενός σουπερνόβα.

Οι εντυπωσιακές εικόνες που έχει καταγράψει από αυτό το νεφέλωμα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αναπαράγονται σε σταθερή βάση εδώ και πολλά χρόνια καθιστώντας έτσι το νεφέλωμα πολύ γνωστό εντός και εκτός της επιστημονικής κοινότητας. Μάλιστα το νεφέλωμα Crab θα είναι το πρώτο που παρατηρήσουν τα τηλεσκόπια της αποστολής IXPE.

Πηγή: NAFTEMPORIKI

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
1
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %