Νέο σούπερ υλικό για διαστημικές στολές και εξωσκελετούς

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, του φημισμένου  Caltech, ανέπτυξαν ένα επαναστατικό υλικό το οποίο μπορεί φέρει επανάσταση στην κατασκευή στολών για αστροναύτες, σε εξωσκελετούς για διάφορες χρήσεις κ.α. Οι δημιουργοί του νέου υλικού αναφέρουν ότι πήραν έμπνευση από τις αλυσίδες που φορούσαν ως προστατευτικό υλικό στις στολές τους οι ιππότες του Μεσαίωνα.

Πρόκειται για ένα υλικό προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης που σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να αντέχει 30 φορές το βάρος του ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο. Οι εφαρμογές του νέου υλικού είναι πολλές. Μπορούν να κατασκευαστούν με αυτό νέες στολές για αστροναύτες που θα τους επιτρέπουν να κινούνται με άνεση στο έδαφος άλλων πλανητών χωρίς να περιορίζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να διαθέτει η στολή τους.

Με το υλικό αυτό μπορούν να κατασκευαστούν εξωσκελετοί είτε για εργατική χρήση, είτε για χρήση από στρατιώτες είτε ακόμη και για να βοηθούν να κινούνται άτομα με κινητικά προβλήματα. Το υλικό μπορεί επίσης να τοποθετηθεί ως επίστρωση σε διαστημόπλοια λειτουργώντας ως ασπίδα απέναντι σε πιθανή πτώση μετεωριτών ή άλλων διαστημικών αντικειμένων. Οι ερευνητές δεν έχουν δώσει ακόμη στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το υλικό όπως από τι αποτελείται, πόσο θα κοστίζει και πότε θα μπορεί να μπει σε μαζική παραγωγή.

Πηγή: Naftemporiki

Comments are closed.