ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Mαύρη τρύπα καταστρέφει 4 αστέρια σε προσομοίωση της NASA

Ερευνητές της NASA έστειλαν οκτώ αστέρια διαφορετικού μεγέθους και πυκνότητας προς μια τεράστια μαύρη τρύπα, στο πλαίσιο προσομοίωσης. Τέσσερα από αυτά τα αστέρια κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στη δύναμη της βαρύτητάς τους.

Αυτή η νέα προσομοίωση που πραγματοποίησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck για την Αστροφυσική στη Γερμανία, είχε ως στόχο να απαντήσει σε ένα μεγάλο ερώτημα: Τι χρειάζεται για να επιβιώσει ένα αστέρι από μια σύγκρουση με ένα από τα πιο καταστροφικά αντικείμενα της φύσης;

Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, η ομάδα χρησιμοποίησε ρεαλιστικά μοντέλα αστρικής πυκνότητας για να δημιουργήσει οκτώ αστέρια – το καθένα με διαφορετικό βάρος και πυκνότητα – και τα έθεσε σε τροχιά που πλησίαζε σε απόσταση 38 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από μια μαύρη τρύπα με μέγεθος 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο.

Τα αστέρια που πλησιάζουν τόσο κοντά σε μαύρες τρύπες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της παλιρροϊκής διάσπασης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά τη διάρκεια του οποίου, το ισχυρό πεδίο της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το αστέρι και το τεντώνει σε σχήμα μακαρονιού. Η ύλη του αστέρα γίνεται μέρος του δίσκου προσαύξησης της μαύρης τρύπας πριν τελικά καταβροχθιστεί από αυτήν. Ο δίσκος είναι μια δομή που σχηματίζεται από διάχυτο υλικό που βρίσκεται σε φθίνουσα τροχιακή κίνηση γύρω από ένα κεντρικό φορέα.

Τα μεγαλύτερα, πιο ογκώδη αστέρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεφύγουν από την έλξη μιας μαύρης τρύπας, καθώς μπορούν να χάσουν περισσότερη ύλη πριν διαλυθούν εντελώς. Ωστόσο, οι νέες προσομοιώσεις έδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Τα τέσσερα αστέρια που επέζησαν είχαν μάζες που κυμαίνονταν από 0,15 έως ακριβώς 1 ηλιακή μάζα, ενώ τα αστέρια που διαλύθηκαν, είχαν μάζες μεταξύ 0,4 και 10 ηλιακών μαζών. Τελικά, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρών άστρων όσον αφορά την επιβίωσή τους.

Ο βασικός παράγοντας για την επιβίωση ενός άστρου, όπως αποδείχθηκε, ήταν η πυκνότητα. Τα τέσσερα αστέρια που κατάφεραν να βγουν με ασφάλεια από την τροχιά της μαύρης τρύπας με μόνο μερικές βλάβες στο σχήμα τους, είχαν υψηλή πυκνότητα, η οποία διατήρησε μεγάλο μέρος της ύλης τους άθικτο, σε σύγκριση με τα αστέρια που έγιναν «σπαγγέτι».

Το καλό νέο είναι ότι ένα αστέρι που είχε ως πρότυπο τον ήλιο της Γης, ήταν στην ομάδα που επέζησε. Επίσης, οι επιστήμονες έχουν πλέον μια σαφέστερη κατανόηση του πώς συμβαίνουν τα γεγονότα παλιρροϊκής διάσπασης, καθιστώντας τα ενδεχομένως ευκολότερα ανιχνεύσιμα κατά τη μελέτη των μαύρων οπών και των άτυχων άστρων που βρίσκονται πολύ κοντά τους.

Πηγή: LIVE SCIENCE / ERT

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
0
ΝΑΙ
1
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %