Εξαφανίστηκε το πέτρωμα που θα έστελνε στη Γη από τον Άρη το ρομπότ της NASA

 

Εξι μήνες μετά την προσεδάφιση του στον Άρη το Perseverance, ο ρομποτικός εξερευνητής της  NASA, ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Στο πλαίσιο της αποστολής το ρομπότ θα εντοπίζει πετρώματα που για διαφόρους λόγους έχουν κάποιο γεωλογικό ενδιαφέρον και θα συλλέγει τον πυρήνα τους. Στη συνέχεια θα αποθηκεύει τον πυρήνα αυτό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA οι πυρήνες που θα συλλέξει το ρόβερ θα έρθουν στη Γη μέσω ενός σύνθετου προγράμματος αποστολών στις αρχές της επόμενης δεκαετίας για να μελετηθούν εδώ λεπτομερώς.

Το Perseverance απέσπασε με τα όργανα του τον πυρήνα ενός επίπεδου πετρώματος που εντόπισε στην περιοχή που βρίσκεται. Το πέτρωμα διαθέτει υλικά που οι ειδικοί εκτιμούν ότι προέρχονται από κάποια πτώση αστεροειδούς στην περιοχή είτε από ηφαιστειακή έκρηξη. Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες.

Παράλληλα με τις εργασίες του ρόβερ το drone το οποίο μετέφερε μαζί του συνεχίζει απτόητο τις πτήσεις πραγματοποιώντας άλλη μια σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το drone ήταν προγραμματισμένο να κάνει μάξιμουμ πέντε πτήσεις και έχει φτάσει αισίως τις 11 και συνεχίζει ακάθεκτο προσφέροντας εικόνες και δεδομένα από ολοένα και πιο μακρινές περιοχές από την βάση του. Στις τελευταίες του πτήσεις το drone λειτουργεί και ως ανιχνευτής του Perseverance καταγράφοντας εικόνες από σημεία που μπορεί να έχουν ενδιαφέροντα πετρώματα για να πάει να εξετάσει από κοντά το ρόβερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πριν από λίγα 24ωρα το Perseverance, το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη, τρύπησε ένα πέτρωμα στην περιοχή στην οποία βρίσκεται και απέσπασε τον πυρήνα του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της όλης διαδικασίας κάθε φορά που το ρόβερ της  NASA  αποσπά έναν πυρήνα από κάποιο πέτρωμα τον τοποθετεί σε ένα ειδικό δοχείο από τιτάνιο το οποίο αποθηκεύει. Τα δοχεία με τα δείγματα των πετρωμάτων που θα συλλέξει το ρόβερ θα σταλούν στη Γη με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές για να μελετηθούν στα εργαστήρια.

Η NASA ανακοίνωσε την επιτυχή εξέλιξη της διαδικασίας αλλά όπως φαίνεται βιάστηκε να το κάνει αφού όταν οι υπεύθυνοι της αποστολής εξέτασαν με ειδική κάμερα που υπάρχει για αυτό τον σκοπό το εσωτερικό του δοχείου για να ρίξουν μια ματιά στο περιεχόμενο του διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι το δοχείο ήταν άδειο.

Προς το παρόν τα στελέχη της αποστολής αδυνατούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί αφού η διαδικασία συλλογής του δείγματος εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς να διαφανεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Σε καμία φάση του εγχειρήματος δεν καταγράφηκε κάποια δυσλειτουργία ή πρόβλημα και όλα τα δεδομένα έδειχναν ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά με την συλλογή και αποθήκευση του δείγματος.

Όμως όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τα στελέχη της αποστολής ψάχνουν τώρα εναγωνίως να δουν τι συνέβη. Οι πρώτες έρευνες αυξάνουν το μυστήριο αλλά και την αγωνία των μελών της αποστολής αφού τα όργανα και τα συστήματα του ρόβερ που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία φαίνεται ότι λειτουργούν άψογα. Επιπλέον έχει καταγραφεί και οπτικά η διαδικασία απόσπασης του δείγματος. Που βρίσκεται λοιπόν το δείγμα και γιατί δεν κατέληξε στο δοχείο; Από την στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στον συγκεκριμένο μηχανισμό τι θα γίνει στην συνέχεια;

Οι τεχνικοί της NASA συνεχίζουν την έρευνα για την ανακάλυψη της αιτίας της αστοχίας αποθήκευσης του δείγματος. Ίσως το καλό σενάριο να είναι ότι υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα στην όλη διαδικασία που μπορεί να επιλυθεί γιατί αν δεν βρεθεί κάποιο πρόβλημα αυτό ίσως σημαίνει ότι για κάποιο λόγο το ρόβερ αδυνατεί να αποθηκεύσει τα δείγματα οπότε το βασικό μέρος της αποστολής θα έχει στεφθεί από αποτυχία.

Πηγή: Naftemporiki

Comments are closed.