ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ένας εξωγήινος γκρεμός

Αυτός ο γκρεμός ύψους ενός χιλιομέτρου δεν βρίσκεται στην Γη ούτε στη Σελήνη ούτε σε κάποιον άλλον πλανήτη ή δορυφόρο τους. Βρίσκεται σε έναν κομήτη – στον σκοτεινό πυρήνα του κομήτη Churyumov-Gerasimenko(CG). Φωτογραφήθηκε το 2014 από το διαστημικό σκάφος Rosetta που εκτοξεύτηκε από την ESA.

15 1

(Image Credit & Licence: ESA, Rosetta spacecraft, NAVCAM; Additional Processing: Stuart Atkinson).

Ενώ το μεγαλύτερο εύρος του κομήτη είναι 4,1 χιλιόμετρα, το ύψος του παραπάνω γκρεμού είναι ένα χιλιόμετρο. Η ένταση του πεδίου βαρύτητας κοντά στην επιφάνειά του (;) είναι πολύ μικρή – τόσο μικρή που αν πέφταμε από την κορυφή θα φτάναμε στο κατώτερο σημείο μετά από 45 λεπτά, με την ασφαλή ταχύτητα των 70 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο (πολύ προσεγγιστικές εκτιμήσεις). Kαι με ένα επιτόπιο άλμα από το χαμηλότερο σημείο θα μπορούσαμε πάλι να επιστρέψουμε στην κορυφή. Στους πρόποδες του γκρεμού υπάρχει σχετικά ομαλό έδαφος διάσπαρτο με βράχους ύψους 20 μέτρων.

15b

Τα δεδομένα από τη Rosetta έδειξαν ότι ο πάγος στον κομήτη CG έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε δευτέριο – και επομένως μάλλον διαφορετική προέλευση – σε σχέση με το νερό στους ωκεανούς της Γης. Το διαστημικό σκάφος Rosetta ολοκλήρωσε την αποστολή του με ελεγχόμενη πρόσκρουση στον κομήτη CG το 2016. Προσφάτως, ο κομήτης CG ολοκλήρωσε άλλη μια κοντινή προσέγγιση στη Γη και είναι ορατός με ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Πηγή: NASA APOD / PHYSICSGG

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;

ΤΕΛΕΙΟ
4
ΝΑΙ
2
ΜΕΤΡΙΟ
0
ΟΧΙ
0

Comments are closed.

0 %